
Artiklar om vin
och allt annat som också hör till

2023-05-17
Tillfälligt släpp 19 maj
Kristi himmelsfärd kanske inte är något vi firar men en röd torsdag innebär att många passar på att ta en långhelg. Kanske är det dags att öppna upp landstället, ta fram grillen och få njuta av vågornas brus ute i skärgården.

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-05-11
Tillfälligt släpp 12 maj
"Plötsligt var det som att vinerna talade till mig. Precis så som jag vill välja ut viner. Det blev personligt." Daniella tipsar om viner ur det tillfälliga sortimentet som släpps på Systembolaget 12 maj.

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-04-03
7 vinstilar att alltid ha hemma
- perfekt när du får oväntat besök, spontant vill dricka vin till middagen eller ja…

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-04-20
Planerar du att köpa vinkyl?
Vinkylar är ett återkommande ämne många verkar vilja veta mer om. Innan ditt köp är det bra att fundera över hur du vill använda kylen. Hur stor kyl får du plats med? Vill du kunna lagra vinerna länge eller ha dem i rätt serveringstemperatur direkt? Och givetvis budget.

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-04-06
Påskmeny signerad Johanna Westman
Vet du inte riktigt vad du ska bjuda på i påsk eller vill du kanske uppdatera receptet på det traditionella påsklammet?
Vinkompassen

2023-05-12
Masterclass | Flera nyanser av rosa
Det är den tiden på året igen – solen och värmen är här. Visst kan vi inte låta bli att prata om roséviner när vi har mannen som skrivit en bok om rosé som sidekick? Givetvis är det Anders Melldén vi menar.
Vinkompassen

2023-04-06
Masterclass | Det andra USA
Kalifornien står för 80% av vinproduktionen i USA och är som stat i sig världens fjärde största producent efter Italien, Frankrike och Spanien. Med det sagt – under denna livesända provning ska vi grotta ner oss i Det andra USA. Alltså vin från Oregon, Washington och New York...
Vinkompassen
‘I drink my Champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it when I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it – unless I’m thirsty.‘
– Lily Bollinger

2023-05-05
Druvporträtt: Sauvignon blanc
På initiativ av Wine Marlborough firas idag, 5 maj, #SauvBlancDay. Lär känna denna aromatiska druvsort här som man antingen älskar eller kanske har lite svårt för...

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-04-17
Druvporträtt: Malbec
Malbec är en druva med ursprung i Frankrike, där den användes främst som en blandningsdruva i Bordeaux-viner. Den är även känd under namnet "Cot" i vissa delar av Frankrike.
Vinkompassen

2023-04-13
Druvporträtt: Tannat
Tannat är en blå druvsort som har sitt ursprung i Sydvästra Frankrike, främst i regionen Madiran i Pyrenéerna. Druvan anses vara mycket gammal och har funnits i regionen i flera hundra år.
Vinkompassen

2023-02-21
Druvporträtt: Nebbiolo
Visste du att namnet kommer från det italienska ordet för dimma som är nebbia? Men även om nebbiolo är kungen av Piemonte kan den hittas på flera andra platser i världen. Läs mer om Nebbiolo här.

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-02-21
Druvporträtt: Chardonnay
Chardonnay är världens mest odlade druvsort och är precis som flera andra druvor en naturlig korsning av druvorna Pinot Noir och Gouais Blanc. Druvan härstammar från Frankrike och nämns första gången 1685-90.

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-02-09
Druvporträtt: Chenin blanc
Det är svårt att inte älska chenin blanc som är lite av en kameleont. Druvan används i allt från torra vita viner, aromatiska mousserande till gyllene söta viner samt även brandy.

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-02-09
Druvporträtt: Furmint
1 februari är det International Furmint Day. Lär känna druvan bakom Ungerns gyllene droppar.

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs

2023-02-21
Druvporträtt: Pinot gris
Kan vi kalla den grön, eller är den egentligen grå eller rosa? Ja, den klassas åtminstone som grön.
