Sommarens bästa roséviner

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-06-01
 6min

Även om jag ofta försöker predika att rosévin faktiskt går att dricka året om och att bra roséviner platsar lika bra vid middagsbordet som vita och röda viner erkänner jag mig skyldig – visst kopplar även jag ihop rosa viner med sommaren. Mycket har det såklart att göra med att sortimentet fullkomligt exploderar på Systembolaget den här tiden. I skrivande stund finns det 613 roséviner i hela sortimentet. Det ser ju inte riktigt likadant ut under vinterhalvåret. Jag har plockat ut mina favoriter som, förhoppningsvis, kommer att göra din sommar ännu härligare.

Från sommarens tillfälliga släpp

Clos Cibonne, Cuvée Prestige Caroline 2021, Frankrike, Côtes de Provence, nr 92519, 349 kr
En ständig favorit på roséhimlen. Består till 90% av den mindre kända druvsorten tibouren och resten grenache. Ett elegant och sofistikerat val. Detta vin är lagrat på ekfat och har en rik och komplex smak med toner av röda frukter och kryddor. Älskar persikofärgen, om nu färgen har en betydelse. Perfekt för att imponera på dina gäster. 1020 flaskor släpps 2 juni.

La Spinetta, Il Rosé di Casanova 2022, Italien, Toscana, nr 90076, 159 kr
Vid flera tillfällen när jag gått in på Systembolaget har jag sett någon fylla varukorgen med just det här vinet. Och det är kanske inte så konstigt, vinet är lätt att tycka om och flaskan känner man igen på hyllan – vinet med noshörningen. Gjort av sangiovese med druvor från Toscana där familjen Rivetti har 65 hektar. Smaker av mogna röda bär och citrusfrukter och den där grapefruktbeskan jag så ofta hittar i eftersmaken i italienska viner. Behaglig syra och ett friskt avslut. Perfekt för varma sommardagar! Finns just nu i 222 butiker runtom i landet.

Fournier, Les Belles Vignes 2022, Frankrike, Sancerre, nr 93760, 169 kr 
Elegant och sofistikerad rosé av pinot noir, som ju tidigare var en av de mest odlade druvorna i Loire. Vinet erbjuder en härlig balans mellan frukt och friskhet. Med sina subtila toner av röda bär och örter kommer detta vin att sätta guldkant på sommarens middagar och grillkvällar. Veganvänligt enligt producenten. Vill du veta mer om vinet? Se vår sändning Flera nyanser av rosa där vinet medverkade.

Venus La Universal, Dido La Solució Rosa 2021, Spanien, Montsant, nr 94002, 229 kr
Det här vinet tillhör kategorin ”vill helst inte skriva om, vill köpa alla flaskor själv!”. Vinmakaren Sara Pérez gör ett riktigt häftigt vin av flertalet spanska druvsorter (garnatxa negra, macabeu, ull de llebre, carinyena, garnatxa blanca och garnatxa gris). Efter den första lagringen tappas vinet över till stora gamla fat om 4 500 liter där det får vila ytterligare tio månader. Vinet är varken klarnat eller filtrerat. Undrar du om det går att lagra roséviner? Jag har flera årgångar hemma av det här vinet och med sin komplexitet kommer det att hålla i flera år framöver, även om det är läckert i den fas det befinner sig i nu. Släpps 9 juni. Vad man lagar till? Inspireras av Johanna Westmans grillade bläckfiskmacka.

Longavi, Glup Rosado 2022, Chile, Maule, nr 93968, 159 kr
Viña Longavi är ett samarbete mellan chilenska Julio Bouchon och sydafrikanen David Nieuwoudt. Mestadels país men också en liten del garnacha och monastrell som fått spontanjäsa och vilat åtta månader innan buteljering, ingen filtrering före buteljering. Friskt och fruktigt med en aning tanninstruktur. Smak av körsbär, granatäpple, blodapelsin och hint av rosépeppar. Vill du veta mer om producenten? Se avsnittet om Maule från vår serie om Chile.

Bodegas Muga, Rosado 2022, Spanien, Rioja, nr 92242, 125 kr
Spansk rosado från ett 200 år gammalt vineri i en prisklass som passar många, både den inbitne fantasten och den som bara vill ha ett glas uppfriskande rosé. En blandning av 70% garnacha och 30% av den gröna sorten viura. Med sin härliga fräschör kommer Muga Rosado med stor sannolikhet bli en favorit under sommarmånaderna.

Domaines Ott, By.Ott Rosé 2022, Frankrike, Côtes de Provence, nr 90306, 189 kr
Många tänker nog automatiskt på laxrosa vin från Provence när man säger rosé. Ett vin som jag sippat på varma sommardager vid poolen är det här, oftare ur magnumpavor. Domaines Otts viner produceras idag i samarbete med vinmakarteamet bakom champagnehuset Louis Roederer. Ljust och fräscht med toner av röda bär, blodgrape, rabarber, citrus och örter. Finns på Systembolaget både i magnum och ännu större format. Hörde jag fest?

Raúl Pérez, Los Arrotos del Pendón 2022, Spanien, Kastilien-Léon, nr 92901, 169 kr
Legenden Raul Perez gör ett rosévin som definitivt sticker ut med både sin komplexitet och djupare färg. Druvsorten heter prieto picudo som odlas mest kring staden Léon. Rankorna är runt 100 år gamla och växer på 800 meters höjd över havet. Spontanjäst och har spenderat tid på sin jästfällning. Ett perfekt val för de som söker något lite mer unikt och spännande. Drick gärna till grillade iberico-racks, en favorit för mig på grillen.

Från beställningssortimentet

Van Loggerenberg, Break a Leg Blanc de Noir 2020, Sydafrika, Paarl, nr 75180, 164 kr
Det här är mitt egna husvin under sommaren. Namnet på serien Break a Leg står för att Lukas genomförde två knäoperationer under sin första egna skörd. Han var helt beroende av vänner och familj för att det hela skulle gå ihop. Blanc de Noir är gjort av 100% cinsault från 30-åriga bush vines där man skördar druvorna vid tre olika tillfällen för att behålla fräschör. Genomgått malolaktisk jäsning och spenderat 8 månader i äldre ekfat vilket ger en extra komplexitet. Obs! På Systembolaget står det att det är årgång 2018 men aktuell årgång är 2020. Kollikrav om 6 flaskor när man beställer, men det här går åt snabbt i solen medan grillen får den perfekta glöden.

Matias Riccitelli, Hey Rosé 2022, Argentina, Mendoza, nr 58409, 149 kr
Matias Riccitelli är en av de högst ansedda vinmakarna i landet som producerar karaktärsfulla viner. Om du har testat succévinet Hey Malbec känner du igen både namn och etikett. Rosévinet är även det gjort av Argentinas nationaldruva malbec. Druvorna pressas direkt efter skörd och genomgår sedan jäsning på låg temperatur under ett par veckor. Vinet ligger en tid i betongägg innan buteljeringen sker. Blommigt, friskt, smak av röda bär, vita persikor och citrus.

Weingut Strehn, Sushi 2021, Österrike, Burgenland, nr 52566, 198 kr
Jag träffade vinmakaren Pia Strehn i en vinbutik i Burgenland tidigare i år. Hon var på plats och visade upp sina viner. Jag måste erkänna att när jag såg namn och etikett var jag skeptisk. Pia älskar mat och resor (vem gör inte det?) och det här vinet kom till efter en resa till Japan när hon insåg att saknades ett bra rosévin till det asiatiska köket. Det här är mestadels blaufränkisch och 10% cabernet sauvignon där vinet fått jäsa och ligga till sig i betongtankar. Resultatet är ett vin som platsar på middagsbordet. Både till asiatiskt, sushi, men även grillade skaldjur.

Fitapreta/Dos Profetas, Tinta Negra Rosé dos Villões 2022, Portugal, Madeira, nr 53945, 219 kr
Ett riktigt läckert vin där vi verkligen kan prata om ett vin som platsar vid middagsbordet. Druvan är tinta negra och vinet har fått spendera 6 månader på sin jästfällning vilket ger komplexitet och en härlig krämig struktur. Bjuder på många smaker som röda sommarbär, rabarber och en fin sälta i eftersmaken. Vill du veta mer om vinet? Se vår sändning Flera nyanser av rosa där vinet medverkade.

Drick på restaurang

Wolf & Woman, Grenache Rosé 2022, Sydafrika, Swartland, nr 52535, 169 kr
Jag kom precis tillbaka från en provning med vargkvinnan Jolandie Fouché som är på besök i Stockholm. Senast vi sågs var just i Swartland, Jolandie med det härligaste leende man kan tänka sig. Och med vinerna hon ligger bakom förstår jag att hon ler. Efter första årgången 2018 blir vinerna bara bättre för varje år. 2300 flaskor producerat av detta vin varav 240 av dem skickades till Sverige så samtliga flaskor har sålts till restaurang.

Så där har du det – sommarens bästa roséviner, enligt mig, att njuta av under soliga dagar och ljumna kvällar. Ta chansen och upptäck nya favoriter.

Skål och njut av sommaren med en krispig och läcker rosé i glaset!

Några viner