Daniella Lundh Egenäs

Med ett stort vinintresse i släkten öppnades Daniellas ögon upp tidigt för kvalitetsviner. Daniella är utbildad sommelier inom WSET samt Court of Master Sommelier. Har även stått på tävlingsscenen i samband med Lily Bollinger Award och Moët & Chandon Sommelier Challenge. 2018 utsågs hon till Årets unga branschstjärna av Visita 2018. På hennes CV finns restauranger som Agrikultur, Frantzén, Djuret och Pubologi i Stockholm samt Pub Mont Fort i Verbier, Schweiz.

Daniella brinner för att öka kunskapen om dryck hos gemene man. Vinmässigt älskar hon champagne och har en förkärlek till viner från Swartland i Sydafrika. Men hon dricker allt som är gott, så länge det är schysst producerat.

Viner från Schweiz har blivit ett expertområde, precis som alkoholfria alternativ. Men törst efter ny kunskap tar henne ständigt på resor till vinregioner för att lära mer om världens alla viner. Sydafrika börjar kännas som ett andra hem. Nya Zeeland, Chile och Argentinas vinregioner är besökta. Och vad sägs om intensivkurs i vinmakning i England, flera skördar i Swartland och en avstickare till Bourgogne?

Utöver Vinkompassen medverkar Daniella även som dryckesexpert i SVT Gokväll, utbildar sommelierstudenter om alkoholfritt samt sitter i Sommelierföreningens styrelse. Hon är också engagerad inom ridsporten, bland annat som A-domare nationellt samt internationell domare i hoppning genom FEI.

Just nu läser Daniella WSET Diploma på Weinakademie i Österrike.

Följ Daniella på Instagram: @lundhmedh