Druvporträtt: Chenin blanc

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-02-09
 1min

Det är svårt att inte älska chenin blanc som är lite av en kameleont. Druvan används i allt från torra vita viner, aromatiska mousserande till gyllene söta viner samt även brandy.  

Kanske tänker man direkt på Frankrike och främst Loire, där den kommer ifrån, när man hör talas om chenin blanc. Men faktum är att störst odlingsareal hittar man i Sydafrika där den nästan kan anses vara en nationaldruva. I Stellenbosch och Paarl är den extra populär men Swartland är en adress att hålla utkik efter.  

Chenin blanc är en tålig druvsort och ger ofta störa skördar vilket har gjort den populär i många vinproducerande länder. USA, Australien och Argentina är andra plaster den hittas på. 

Oavsett om du testar ett torrt eller sött vin från chenin blanc har vinerna oftast en hög fruksyra och en trevlig fräschör. Viner av bättre kvalitet kan lagras länge oavsett om det är torrt eller sött vilket vi kan tacka den höga syran för.  

Testar du ett vin blint kan någon av dessa smaker hinta om att det kan vara en chenin: kvitten, aprikos, gula äpplen, päron, honung, honungsmelon, kamomill och våt ylle. Plötsligt fick jag en bild av att jag sitter på fjället med ett par blöta lovikkavantar på mig och dricker hett kamomillte med honung i.  

Vad som passar till beror ju helt på vilken stil vi har i glaset. Chenin blanc funkar till allt från färska skaldjur, ostron, ugnsstekt kyckling med rostade rotfrukter, syrliga ostar och desserter. En fruktigare stil funkar också utmärkt till asiatisk mat med lite hetta i. 

Dricks exempelvis ur Riedel Veritas Sauvignon Blanc men ett fylligare vin som legat länge på sin jästfällning eller haft kontakt med ekfat funkar också bra ur större kupor.  

Visste du att? I Sydafrika går Chenin Blanc även under namnet 𝑆𝑡𝑒𝑒𝑛. 

Chenin blanc att testa