
7 vinstilar att alltid ha hemma

Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2023-04-03
5min1. Bubbel
En välkyld flaska champagne bör alltid finnas hemma redo att poppas. Med det menas kylskåpskall. Redo att sabreras om man får feeling en tisdag. Mousserande från annan plats än Champagne går självklart lika bra…
2. Friskt & fruktig
Ett torrt vitt vin av modell krispigt och syrligt. Riesling eller grüner veltliner är perfekt. En sauvignon blanc från Sancerre eller Nya Zeeland är också bra alternativ. Med riesling hemma har du alltid vin till lax, skaldjur, asiatiskt, sparrisen med hollis…
3. Fylligt & smakrikt
En chardonnay av lite fetare stil funkar lika bra till stekt och grillad firre eller fågel som till krämig skaldjurspasta. Bra budgetchardonnay finns med Jura som ursprung. Chenin blanc eller vitt från Rhônedalen är också bra alternativ.
4. Mjukt & bärigt
Pinot noir – ett säkert kort att ha hemma. Lätt, elegant, fruktigt med smak av röda bär. Gott till många olika maträtter som fågel, stekt fisk, fläsk, kalv och även som sällskapsvin. Utanför Bourgogne bjuder Österrike, Nya Zeeland och Tyskland på prisvärda viner av pinot noir.
5. Stramt & nyanserat
Mjuka bär och fräschör i all ära, men ibland behöver man något kralligt i glaset. Något med sting i, tanniner som biter ifrån. Italienska druvorna nedan bjuder både på elegans, tannin och friskhet. Nebbiolo, sangiovese eller varför inte trendiga nerello mascalese från Sicilien.
6. Kryddigt & smakrikt
Syrah – funkar lika bra som sällskapsvin sent på kvällen som till höstens grytor, vinterns söndagsstek eller grillade oxfilén. Få kommer bli besvikna av att få det upphällt i glaset. Norra Rhône, Kalifornien, Swartland eller Australien. Syrah eller shiraz? Upp till dig!
7. Sött vin
Glöm inte det söta! Något som imponerar är när middagsvärden även tänkt till avslutningsvis med sött vin. Ska du ha ett enda sött vin redo att plockas fram bör det vara svensk iscider. Till smulpajer, ostbrickan eller som dessert i sin egen gyllengula majestät.