Årets första tillfälliga släpp

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-01-18
 5min

Är du redo för en smakresa som tar dig från Sydafrika, där det kokar som aldrig förr, till de frodiga vingårdarna i Österrike eller varför inte de böljande kullarna i vinlandet (!) Sverige?

Det är dags för årets första tillfälliga släpp på Systembolaget och sortimentet bjuder på en fascinerande upptäcktsfärd i vinernas värld. Av de 35 vinerna som släpps har jag valt ut några personliga favoriter som inte bara kittlar smaklökarna utan också berättar en historia om sitt ursprung.

Vitt vin

Kullabergs Vingård Askesäng 2022, Sverige, nr 94506, 361 kr
Har du inte testat svenskt vin än? Detta distinkta vita vin är en stolthet från Kullabergs Vingård, beläget i det natursköna området Kullaberg. Under ledning av vinmakaren K Felix G Åhrberg har vingården etablerat sig som en framstående producent inom svensk vinodling. Askesäng är en blandning av souvignier gris och solaris som spenderat tid både i ståltank och ekfat. Vinet framhäver det bästa av sitt ursprung med sin friska och aromatiska profil, vilket gör det till ett utmärkt exempel på den spännande utvecklingen inom svensk vinproduktion. För mig är det topp 3 av de svenska vinerna jag har testat mig igenom hittills.

Scheuermann Bunter Sandstein 2021, Tyskland, nr 93424, 239 kr
En utmärkt chardonnay från Pfalz, en region känd för sin mångfald av druvsorter och mikroklimat. Weingut Scheuermann drivs av bröderna Simon och Gabriel som år 2009 tog över familjens biodynamiska vinodlingar när de bara var i tonåren. Deras chardonnay är ett exempel på deras skicklighet med en balanserad syra och toner av mogna äpplen, läskande citrus, nötter och en rökig ton. Vinet har spenderat tio månader på sin jästfällning vilket ger en lite krämig textur och extra komplexitet. Lite burgundisk stil, ett utmärkt exempel på modern tysk vinmakning.

Weingut Katharina Wechsler Riesling Trocken 2022, Tyskland, nr 91256, 191 kr
Äntligen ny årgång av denna favorit! Katharina Wechsler, vinmakaren bakom denna skapelse, är känd för sin skicklighet att framhäva druvans karaktär. Torrt, krispigt och syrligt med härlig energi. Citrusfrukt, päron och stenfrukt. Letar du efter ett vitt husvin? Det här är ett hett tips att ha många flaskor av hemma, lika gott nu som när det är dags för sparris i vår. Tur att det släpps runt 7000 flaskor…

Blank Canvas Reed Vineyard Chardonnay 2022, Nya Zeeland, nr 93480, 299 kr
Ett vin skapat av äkta makarna Matt Thomson och Sophie Parker-Thomas MW som grundade Blank Canvas år 2013. Producerat i Marlborough, regionen som satte Nya Zeeland på vinkartan, erbjuder detta vin en explosion av tropiska frukter och en distinkt mineralitet. Hade jag fått det här vinet blint skulle jag nog snarare landat i Frankrike än på Nya Zeeland. Väldigt snyggt vin! Dricks nu eller läggs undan i fem år.

Rött vin

Heinrich Pinot Noir 2022, Österrike, nr 95280, 159 kr
Från Burgenland i Österrike kommer detta eleganta vin skapat av Gernot och Heike Heinrich som är kända för sitt engagemang för biodynamisk odling. En producent som definitivt är värd att besöka om du vill lära dig mer om de biodynamiska principerna. Mjuka tanniner, skogshallon, körsbär och örter. Till fågel, fläsk eller bara som det är. Häll gärna upp i karaff en stund och servera lite svalare.

Domaine Grand Veneur Les Champauvins 2021, Frankrike, nr 93204, 169 kr
Familjeägda Domaine Grand Veneur har länge varit en bastion för kvalitetsviner i regionen.  Deras viner, som detta, är kända för sin intensiva fruktighet och kryddiga undertoner, vilket är en direkt reflektion av det varma klimatet och den rika jordmånen i Rhône. Les Champauvins består av 70% grenache noir, 20% syrah och 10% mourvèdre. Toner av hallon, mörka körsbär, vinbär och inslag av fat. Lite som en lillebror till Châteauneuf-du-Pape. Tillhör du de som diggar viner från Rhônedalen får du här mycket vin för pengarna.

Réva Barolo 2019, Italien, nr 93885, 381 kr
Även om jag tillhör de som inte fallit som en fura för nebbiolo-hajpen dyker det ibland upp exempel som jag inte kan motstå. Réva, en relativt ungt producent (värd att lägga på minnet för framtiden), har snabbt gjort ett namn för sig genom sitt fokus på kvalitet och respekt för tradition. Ännu ett av de här vinerna jag lärde känna under min tid på restauranggolvet, som nu alltså finns tillgängligt på hyllan. Doft av salvia, nyponros och körsbär. Härligt energiskt.

Kleinood Tamboerskloof Syrah 2021, Sydafrika, nr 95067, 229 kr
Från mitt kära Sydafrika, närmare bestämt från Stellenbosch, en region som är berömd för sin förmåga att producera syrah i världsklass. Egendomen Kleinood ägs av Gerard de Villiers som säger – Vi valde att kalla våra viner Tamboerskloof efter förorten i Kapstaden där vi bodde innan vi flyttade till Kleinood. Det är här, i den här förorten, mot Signal Hill, där våra barn föddes och växte upp och där drömmen om Kleinood började.

Vinet visar mycket av druvans typicitet som svartpeppar, viol, björnbär, mörka plommon och örter. Friskt, koncentrerat men definitivt lättdrucket. Passar kanske allra bäst framför en bra med gott sällskap nu i minusgraderna.

Du hittar samtliga 35 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 19 januari här.

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.