Rosé saignée – vad är det?

Vinkompassen

2023-05-19
 2min

Rosé saignée är en speciell metod för att producera rosévin som skiljer sig från den vanliga metoden där druvor pressas direkt efter skörd. Termen ”saignée” betyder ”blödning” på franska och hänvisar till den process där man ”blöder” av en del av musten från röda druvor under vinmakning för att skapa en rosé.

Processen börjar med att man låter röda druvor jäsa tillsammans med skalen för att extrahera mer färg, smak och tanniner. Efter en viss tid, vanligtvis några timmar till ett dygn, dräneras en del av den färgade musten från jäskärlet och överförs till ett separat kärl för att fortsätta jäsa som rosévin.

Det som gör rosé saignée speciell är att den ursprungliga avsikten inte var att producera rosévin utan snarare att förstärka kvaliteten på ett rött vin. Genom att blöda av en del av musten får man en högre koncentration av färg, tanniner och smaker i det kvarvarande röda vinet. Den bortblödda musten används sedan för att producera rosévinet.

Rosé saignée kan ha en mer intensiv färg och smakprofil jämfört med roséviner som är direkt pressade. Det beror på att saignée-metoden ger mer kontakt mellan druvskal och must, vilket leder till en större överföring av färg och smakämnen. Resultatet är ofta ett rosévin med mer struktur och komplexitet.

Det är värt att notera att rosé saignée inte är en specifik stil eller kategori av rosévin, utan snarare en produktionsmetod. Roséviner som framställs med saignée-metoden kan variera i stil och karaktär beroende på druvsort, region och vinmakarens preferenser.

Hur saignée tillverkas:

  1. Röda vindruvor plockas när de är optimalt mogna för tillverkning av rött vin.
  2. Druvorna krossas och placeras i ett jäsningskar.
  3. Efter en kort tid (från 2 timmar till 2 dagar) blöder man av en del av juicen.
  4. Saignée-rosén slutför jäsningen på egen hand.
  5. Vissa producenter lagrar sin saignée-rosé på ekfat.

Är du nyfiken på att testa ett rosévin tillverkat med saignée-metoden? Just nu finns detta vin från Österrike i över 100 butiker runtom i Sverige:

Weingut Umathum Rosa 2022, Burgenland, nr 93700, 165 kr