Rosévin – hur får det sin rosa färg?

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-05-24
 3min

Rosévin är inte bara ett glädjefyllt och förföriskt vin, utan också en växande favorit bland vinälskare över hela världen. Det finns olika tillverkningsmetoder för att skapa rosévin, varav de två vanligaste är saignée (blödning) och direktpressning av druvorna. Båda metoderna resulterar i fantastiska roséviner, men de skiljer sig åt i process och smakprofil.

Saignée-metoden

Betyder på franska blödning, innebär att man låter röda druvor jäsa tillsammans med druvskalen för att extrahera mer färg, smak och tanniner. Efter en viss tid, vanligtvis från 2 timmar till 2 dagar, blöder man av en del av den färgade musten från jäskärlet och överför den till ett separat kärl för att fortsätta jäsa som rosévin. Det som återstår av den ursprungliga musten används för att producera rött vin.

En av fördelarna med saignée-metoden är att den resulterar i en djärvare och fylligare rosé. Genom att låta musten ha längre kontakt med druvskalen får vinet en intensivare färg och mer smak och tanniner. Saignée-roséviner är ofta mer kraftfulla och har en komplex karaktär som kan inkludera smaker av mogna röda bär, ofta körsbär, kryddor och ibland en något tanninrik struktur.

Direktpress

Å andra sidan har vi direktpressningsmetoden, där röda druvor pressas direkt efter skörd för att extrahera musten. Druvskalen får minimal kontakt med musten, vilket resulterar i en ljusare och friskare rosévin. Direktpressade roséviner har vanligtvis en ljusare färg och en lättare kropp, med friska och livliga smaker av röda bär, citrus och ibland en del blommiga toner. Denna metod ger en ren och uppfriskande stil av rosévin som är mycket populär på sommaren.

Valet mellan saignée och direktpressning beror på vinmakarens preferenser och de karaktärsdrag man vill uppnå i vinet. Saignée-metoden kan vara fördelaktig för producenter som också gör röda viner, eftersom man kan förstärka kvaliteten på det röda vinet genom att blöda av en del must. Direktpressning är mer lämpad för producenter som fokuserar på att göra uteslutande roséviner och som strävar efter en mer subtil och fräsch profil.

I slutändan handlar valet mellan saignée och direktpressning om att skapa den perfekta balansen och uttrycket för rosévinet. Båda metoderna har sina fördelar och kan ge fantastiska resultat, men det är viktigt att förstå deras unika egenskaper och smakprofiler.

Oavsett tillverkningsmetod är rosévin en underbar dryck som erbjuder en bred variation av smaker och stilar. Det är ett mångsidigt vin som passar perfekt som sällskapsdryck, till lättare maträtter eller bara för att njuta av på en solig dag.

Så nästa gång du väljer en flaska rosévin, tänk på tillverkningsmetoden och vilken stil du föredrar. Ska det vara en djärv och fyllig rosé eller en frisk och lätt variant? Prova dig fram och upptäck din personliga favorit.

Slutligen, kom ihåg att smak och preferenser är subjektiva, så det viktigaste är att välja ett rosévin som passar just din egen smakpalett. Skål och njut av din roséupplevelse!