Vinerna som förgyller midsommarhelgen

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-06-19
 3min

Årets härligaste högtid är här med några av de starkaste traditioner vi håller på i vårt avlånga land. Firar du alltid på landet och avslutar med bastubad i den ljusa sommarnatten, kanske en fotbollsmatch på midsommardagen eller är det skärgården som nalkas? En klassisk sillunch och grillat till middag? Dessa drycker tar dig igenom midsommarafton oavsett om det regnar eller är strålande sol.

Diebolt-Vallois, Prestige Extra Brut BdB, Frankrike, Champagne, nr 7723, 479 kr
Champagne hör till när det vankas fest och högtider. Det ultimata snackset före maten? Dillchips, smetana och löjrom. Riv lite citronzest över. Så enkelt och så gott. Champagne har en given plats vid alla tillfälligheter. Diebolt-Vallois med sin blommiga etikett känns helt rätt på midsommar (ja om innehållet är bra kan man faktiskt välja vin efter etikett!).

Jérôme Arnoux, Brut Nature, Frankrike, Crémant du Jura, nr 56071, 188 kr
Packa picknickkorgen och kör lunchen på någon härlig brygga eller klippa vid vattnet. Gör en lobster-röra och bryt av en bit färsk baguette. Knapra på lite salta chips. En härlig crémant i glaset. Svårare än så behöver det inte vara. Tips för att hålla drycken extra kyld: blöt en kökshandduk, linda in flaskan och lägg i frysen en stund. Crémant är också ett perfekt substitut till champagne när många flaskor går åt. Annars också för den delen…

Lubanzi, Sparkling Cinsault Rosé, Sydafrika, Swartland, nr 6702, 38 kr + pant
Burk är den perfekta förpackningen för picknickkorgen. Lätt att kyla och ännu enklare att göra sig av med när den är urdrucken. Pant? Yes! Friskt med smak av blodgrape, stenfrukt och hallon. Coola vinmakarna Trizanne Barnard och Bruce Jack har gjort vinet åt Lubanzi-killarna från Kalifornien.

Georg Breuer, Riesling Sauvage 2022, Tyskland, Rheingau, nr 5899, 149 kr
Vin till sillen, laxen och resten av det kalla vid midsommarbordet? Riesling är räddaren i nöden och fungerar precis lika bra som en kall ljus lager.

Tio Pepe, Fino En Rama, Spanien, Jerez, nr 92450, 165 kr
En torr fino-sherry är lite som en kameleont och passar vårt svenska smörgåsbord som hand i handske. Ganska självklart när man tänker efter. I Spanien är det ju tapas som gäller med bland annat boquerones. Finns för övrigt riktigt goda att köpa i konserver. En fino funkar riktigt bra till sillen!

Schlossgut Diel, Rosé de Diel 2022, Tyskland, Nahe, nr 93002, 179 kr
Röda vinbär, hallon, blodgrape och apelsinblomster. Visst låter det härligt? Dansa runt stången med rosé i handen. Varmt ute? Skippa isen som bara smälter. Frys istället in druvor eller vinbär och garnera med som håller drycken kyld. Drick till det vegetariska på grillen eller njut av efter kvällsdoppet.

Oltretorrente, Rosso Colli Tortonesi 2021, Italien, Piemonte, nr 92014, 162 kr
Dukar du upp buffé och vet inte riktigt vad du ska servera i glasen? Det här vinet är både mjukt och bärigt men har tillräcklig kraft för den som vill ha lite tyngre vin. En bra kompromiss och fungerar lika bra till det grillade köttet. Mestadels barbera och en liten gnutta dolcetto.

Braida, Brachetto d´Acqui 2022, Italien, Piemonte, nr 6260, 109 kr
Jordgubbstårta är givet på midsommar. Ackompanjeras bäst med lätt mousserande sött från Piemonte som smakar mogna smultron. Baka en fantastiskt god Pinocchio-tårta och häll upp Brachetto i glaset. Eller varför inte testa midsommars godaste tårta signerad Johanna Westman? Som godis!