En vit januari del 2

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-01-25
 3min

Januari, månaden som traditionellt är känd för sina nyårslöften och hälsosamma ambitioner, har ofta inneburit en paus från alkoholens värld. Det pratas om att man kör en vit januari. Men begreppet ”vit januari” kan ju faktiskt betyda något helt annat också.

”Jag kör en vit januari — jag dricker bara riesling.”

Tillhör du de som valt att starta året utan alkohol under januari så säger jag bara kör hårt! Jag förespråkar att vara hälsosam och tycker det är vettigt att pausa från alkoholen med täta mellanrum. Men om du låter januari vara precis som vanligt, varför inte testa en annan slags vit januari. Tänk om januari kunde vara en tid för att utforska och uppskatta vitt vin i alla dess former? Kanske testa gröna druvsorter du annars inte dricker. Jag har plockat ut några nyheter i Systembolagets fasta sortiment som kan göra din januari lite ljusare.

En vit januari del 1 med fokus på alkoholfritt vin kan du läsa här.

KWV Coastal Views 2023, Sydafrika, nr 2219, 111 kr
Grundad 1918 som en kooperativ vinproducentförening har KWV spelat en central roll i utvecklingen av Sydafrikas vinindustri. I början var KWVs huvudsyfte att stabilisera den sydafrikanska vinmarknaden och förbättra vinproducenternas villkor. Sydafrika är känt för sin fruktiga och tropiska sauvignon blanc. Chenin blanc är landets signaturdruva, går här ofta under namnet steen, och är uppskattat för sin mångsidighet. KWVs chefsvinmakare Justin Corrans lyfter fram en unik blandning av dessa två sorter, som kombinerar sauvignon blancs fräschör med chenin blancs komplexitet. Fruktdrivet med smak av passionsfrukt, krusbär och lime med en läskande syra. Vinet fick spendera en tid på sin jästfällning vilket ger en rundare textur. Missa inte vår serie om Sydafrika och avsnittet om KWV.

Lubanzi Chenin Blanc 2023, Sydafrika, nr 2380, 50 kr
Har du testat vin på burk än? Om inte är det här vinet bra att inleda din burkupplevelse med. Bakom Lubanzi hittar vi amerikanerna Charlie Brain och Walker Brown som samarbetar med flera vinmakare runtom i Swartland, Sydafrika. Huvudansvaret för vinmakandet har Trizanne Barnard som satsat mycket på burkvin även för sitt eget märke Dawn Patrol Wines. Hon är en inbiten surfare och förstod tidigt värdet i burk som paketering vilket flertalet producenter i Swartland tagit efter (Fram Wines, Badenhorst m.fler). Men innehållet i burken då? Läskande, doft av citrus, stenfrukt vita blommor och att det är just chenin blanc känns igen med en hint av bivax.

Juliusspital Würzburger Silvaner Trocken 2022, nr 13094, 161 kr
Silvaner är definitivt inte en druva jag testar ofta. Något som jag fick klart för mig när jag fick en silvaner från Franken blint i en examination för WSET Diploma i våras. Ja, jag gissade på något helt annat än silvaner. Men det har fått mig att vilja lära känna druvan bättre. Producenten Juliusspital, etablerat 1576 som ett välgörenhetssjukhus, inkluderar idag en modern klinik och ett äldreboende. Dess vineri, en del av sjukhuset sedan starten, äger 168 hektar vinodlingar i Franken. Vin av hög kvalitet från Frankenområdet är traditionellt förpackade i en unik, rundad flaska som är känd som bocksbeutel.

Så där har du det, tre fantastiska skäl att omfamna en vit januari och utforska världen av vitt vin. Skål för en annorlunda och smakrik januari!