VIGNO – Vignadores de Carignan

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-04-13
 3min

VIGNO är ett spännande vinprojekt som har sitt ursprung i Maule, en av Chiles mest kända vinregioner. VIGNO står för Vignadores de Carignan, vilket betyder ”carignan-vinodlare” på spanska. Det är en sammanslutning av vinproducenter som har gått samman för att främja och bevara odlingen av den gamla carignan-druvan i Maule.

Carignan är en druvsort som har en lång historia i Maule. Dessa vinrankor är ofta mycket gamla, många är över 70 år och några är ännu äldre, och de producerar viner med en unik karaktär och komplexitet. VIGNO-projektet grundades 2010 av en grupp vinproducenter som ville skydda och främja dessa gamla vinrankor samt bevara Maules vinodlingsarv.

Ett av huvudmålen för VIGNO är att skapa en kvalitetsstandard för carignan från Maule. För att få bära VIGNO-märket måste vinerna uppfylla vissa kriterier, såsom att vara gjorda av minst 65% carignan från minst 30 år gamla vinrankor. Detta garanterar att vinerna är autentiska och representerar den unika karaktären av carignan från Maule.

VIGNO-projektet betonar också vikten av att odla druvorna på ett hållbart sätt och att respektera den naturliga miljön. Många av de deltagande producenterna använder sig av ekologiska och biodynamiska principer i sina odlingar för att bevara jordens fruktbarhet och främja mångfalden av växter och djur i området.

VIGNO har fått internationella erkännande och dess viner anses vara några av de bästa carignan i världen.

Projektet har också bidragit till att öka medvetenheten om Maule som vinregion och dess unika vintraditioner. Det har blivit en plattform för samarbete och kunskapsutbyte mellan vinproducenter och har hjälpt till att främja Maule som en viktig vinregion i Chile.

Sammanfattningsvis är VIGNO ett spännande och beundransvärt vinprojekt i Maule, Chile, som främjar bevarandet av old vines av carignan och främjar hållbar vinodling. Det är ett exempel på hur passionerade vinproducenter kan gå samman för att bevara och främja sitt vinodlingsarv och skapa unika och högkvalitativa viner.

Vill du testa viner från VIGNO? Garage Wine finns att beställa men håll utkik i de tillfälliga släppen på Systembolaget där de ibland dyker upp från andra producenter.

Testa VIGNO