Vinlandet Chile

Vinkompassen

2023-04-13
 4min

Chile är ett land med en rik historia när det kommer till vinproduktion. Vinrankorna introducerades i landet av spanska erövrare på 1500-talet, och sedan dess har vinodlingen blomstrat och blivit en av Chiles mest framträdande och respekterade jordbruksindustrier. Idag är Chile känt som ett av världens främsta vinländer och är särskilt känd för sina eleganta och smakfulla viner.

Det är oklart exakt när den första vinrankan planterades i Chile, men det anses vara tidigt under den spanska kolonialtiden. Spanjorerna, som var erfarna vinodlare, tog med sig vinrankor när de bosatte sig i Chile och började odla vin för att använda i sina religiösa ceremonier. Under århundradena som följde växte vinodlingen och utvecklades till en betydande industri.

Pais, även känt som mission eller listán prieto, var den första vindruvan som planterades i Chile under den spanska kolonialtiden på 1500-talet. Pais är en gammal druvsort med ursprung i Spanien, och den användes av spanska missionärer för att producera vin för religiösa ceremonier och för att förse de spanska bosättningarna med drycker. Pais är en relativt enkel och tålig druva som är anpassad till det chilenska klimatet och jordmånen. Den har historiskt sett varit den mest odlade druvan i Chile, men dess betydelse har minskat över tiden när andra mer internationella druvsorter har introducerats och fått fotfäste i landet. Trots det har pais fortfarande en viss närvaro i vissa delar av Chile och är definitivt på frammarsch igen då druvan ger viner i en lättare stil som blir mer och mer populärt.

Idag är Chile känt för sina unika och varierande vinregioner, var och en med sina egna särdrag och specialiteter.

Maipo Valley – Maipo Valley är en av de äldsta och mest kända vinregionerna i Chile. Den ligger i Central Valley och är känd för sina eleganta och kraftfulla viner, särskilt av Cabernet Sauvignon. Klimatet är milt med en medeltemperatur på cirka 14-15°C och har påverkan från den kalla Humboldt-strömmen från Stilla havet. Förutom Cabernet Sauvignon odlas även andra röda druvor som Merlot, Carmenere och Syrah, samt vita druvor som Chardonnay. Några av de mest kända producenterna i Maipo Valley inkluderar Concha y Toro, Viña Santa Rita och Cousiño-Macul.

Colchagua Valley – Colchagua Valley är en av de mest framstående vinregionerna i Chile, känt för sina högkvalitativa röda viner. Klimatet är varmare än i Maipo Valley och ger optimala förhållanden för att odla druvor som Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah och Malbec. Colchagua Valley är också känd för sin vackra natur och pittoreska vingårdar. Några av de mest kända producenterna i Colchagua Valley inkluderar Viu Manent, Montes och Lapostolle.

Casablanca Valley – Casablanca Valley är en kustnära vinregion belägen mellan Stilla havet och Anderna. Den är känd för sina kalla klimatförhållanden, vilket gör den idealisk för odling av fräscha och aromatiska vita viner, särskilt Chardonnay och Sauvignon Blanc. Casablanca Valley är också känt för sin produktion av kvalitetsviner av Pinot Noir. Några av de mest kända producenterna i Casablanca Valley inkluderar Viña Casablanca, Emiliana och Kingston Family Vineyards.

Maule Valley – Maule Valley är en av de äldsta vinregionerna i Chile och är känt för sina traditionella vinodlingar och mångfald av druvsorter. Klimatet är varierat med både kalla och varma områden, vilket gör att en rad olika druvor kan odlas, inklusive Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot, Syrah och många andra. Maule Valley är också hemvist för det kända VIGNO-projektet, som fokuserar på att producera högkvalitativa viner av gamla vinstockar av Carignan. Några av de mest kända producenterna i Maule Valley inkluderar De Martino, Bouchon och Leo Erazo Lynch.

Ännu längre söderut hittar vi Itata, en region som är känd för sina gamla vinrankor och traditionella odlingsmetoder. Itata är en av de mest konservativa vinregionerna i Chile och har en stark koppling till landets vintradition och historia. Här odlas främst druvsorterna muscat och cinsault.

Totalt sett har Chile idag kring 200 000 hektar vinrankor planterade och är en av de största vinproducenterna i Sydamerika. Landet producerar årligen miljontals liter vin och exporteras till över hela världen. Chiles viner är kända för sin höga kvalitet och konkurrenskraftiga priser, vilket har bidragit till att landet har blivit en betydande spelare på den globala vinmarknaden.

De mest planterade druvsorterna i Chile är cabernet sauvignon, sauvignon blanc, merlot, chardonnay, carmenère och pais.

Det är viktigt att notera att vinodlingsarealerna kan variera över tid och att nya druvsorter kan vinna popularitet eller förlora markandelar beroende på marknadstrender och vinproducenternas preferenser. Chile har en varierad vinindustri med ett brett utbud av druvsorter som odlas och producerar högkvalitativa viner.

Viner från Chile