Din guide till perfekta dryckesval i fjällen

Vinkompassen

2024-02-16
 3min

Dags för påsklov och många är vi som packar bilen full föra att köra upp mot en vecka i fjällen. En skidsemester i de svenska fjällen är en upplevelse fylld av glädje och mysiga stunder. Varje aktivitet, från korvgrillning i snön till en avkopplande stund framför brasan, erbjuder en unik möjlighet att njuta av ett välvalt vin. Här är din guide till de bästa vinvalen för några av de mest minnesvärda ögonblicken i fjällen.

I längdspåret
Vad kan man packa med sig i ryggsäcken när längdspåret kallar? Ett vin i PET-flaska är smidigt och gör att ryggsäcken blir något lättare än om valet faller på en glasflaska. Varför inte en frisk och svalkande sauvignon blanc?
Vintips: Mooi by Org de Rac Sauvignon Blanc

Korvgrillning ute i snön
När du grillar korv ute i den friska snön, välj ett vin som kompletterar de rökiga och rustika smakerna. Ett fruktigt och smakrikt rött vin är perfekt för dessa kalla utomhusaktiviteter. Vin på box är smidigt att ha med om ni är flera.
Dryckestips: Gemtree Organic Shiraz

I solen på verandan
När solens strålar värmer är det bara att passa på och njuta. Äntligen är rosésäsongen här som är idealisk att njuta i solen! (Man kan ju faktiskt dricka rosé året om!)
Dryckestips: Puy Chéri Syrah Rosé

Afterski i stugan
Ingen skidåkning utan afterski, eller hur? Man måste inte dansa i pjäxor på Högis i Sälen utan kan faktiskt ha alldeles egen afterski med sitt gäng i stugan också.
Dryckestips: Spritz gjord på Villa Cardea Aperitivo, prosecco och sodavatten.

Framför brasan
Att sätta sig framför brasan och värma kalla fötter efter en dag i skidbacken eller i längdspåret .Det finns få saker som är så mysiga som att sitta framför en sprakande brasa med en varm dryck i handen. Mörk rom med varm choklad höjer denna mysfaktor ytterligare, genom att kombinera den lugnande effekten av en varm dryck med den rika, tillfredsställande smaken av rom och choklad.
Dryckestips: Barracuda Caribbean Dark och varm choklad.

Den avkopplande stunden i bastun
Det finns väl ändå få drycker som slår den svalkande bastu-bärsen. Åtminstone så länge den är kall. Öl på burk känns givet. Kanske behöver man inte krångla till det mer än en ljus lager. Tillhör du de som inte dricker öl? Ta med ett väl kylt vin på burk med dig in i bastun istället.
Dryckestips: Peroni och Adega de Monção Alvarinho.

Ostfondue till middag
Inspireras av alperna och ställ till med fondue-fest i fjällstugan. En rätt som verkligen passar hela familjen. Schweizarna dricker vitt vin till sin ostfondue, närmare bestämt chasselas, eller fendant som druvan kallas i Valais/Wallis. Ett torrt och fruktigt vitt vin är perfekt för att skära igenom osten och tillföra en fräschör till måltiden. Chasselas finns att få tag på i beställningssortimentet, men vill du ha ett alternativ som finns på hyllan, testa en frisk grüner veltliner som balanserar de rika och krämiga ostsmakerna.
Dryckestips: Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner

Till sällskapsspelet
Varför inte avsluta kvällen med sällskapsspel och lättsamt mousserande? Klassikern Uno finns nog i de flesta fjällstugor och matchas med friska, fruktiga bubblor.
Dryckestips: Scheuermann Vin de Soda