Våffelfest – din ultimata guide inför Våffeldagen

Vinkompassen

2024-03-21
 4min

Välkommen till en värld där krispiga våfflor möter noga utvalda viner – en kombination som lovar att lyfta din våffeldag till nya höjder. Från klassiskt svenska smaker till internationella influenser, här är våra bästa tips för att para ihop våfflor med vin, för en smakupplevelse utöver det vanliga.

Vad är en våffla egentligen? En våffla är en typ av bakverk som tillagas mellan två upphettade plattor eller järn som ger den dess karakteristiska rutiga eller mönstrade utseende. Våfflor kan variera i smak och konsistens, från mjuka till krispiga, och de är populära över hela världen i olika former och variationer. I Sverige är våffeldagen en tradition där man äter våfflor, ofta som ett sätt att välkomna våren.

Tips: Ha i lite Vichyvatten i våffelsmeten för att få till riktigt krispiga våfflor.

1. Klassisk våffla med vaniljglass och hjortronsylt

En tidlös svensk favorit som förenar den krämiga, iskalla vaniljglassen med den djupa och något syrliga smaken från varm hjortronsylt. Denna kombination är en hyllning till de svenska skogarna och deras dolda skatter.

Vintips: För denna klassiska kombination rekommenderar vi Brännland Iscider. Denna utsökta iscider från norra Sverige, med sin balanserade sötma och friska syrlighet, kompletterar hjortronsyltens unika smak på ett förtjusande sätt. Brännland Isciders eleganta äppeltoner och långa, rena avslut ger en lyxig touch till våfflan och lyfter fram hjortronens rika smakprofil.

Brännland Iscider 2022, Sverige, nr 2918, 299 kr

2. Våffla med rökt lax och Crème Fraîche

För en matigare variant, kombinera våfflan med rökt lax och en klick crème fraîche. Denna eleganta kombination bjuder på en symfoni av smaker där det salta möter det syrliga på ett förtjusande sätt.

Vintips: Till denna rätt passar ett torrt vitt vin utmärkt. En chardonnay eller en sauvignon blanc med sina krispiga och friska toner kompletterar laxens rikedom och crème fraîchens syrlighet, vilket skapar en balanserad och harmonisk smakupplevelse.

Stoneleigh Latitude Chardonnay 2021, Nya Zeeland, nr 6360, 150 kr

3. Våffla med avokado och pocherat ägg

En modern twist på våfflan som förenar krämig avokado med ett silkigt pocherat ägg. Denna kombination är både näringsrik och smakrik, perfekt för en brunch som imponerar.

Vintips: Ett lätt och fruktigt vitt vin, som en ung chardonnay eller en verdejo, framhäver avokadons krämighet och äggets delikata smak. Vinets friskhet och lätta syra balanserar rätten och tillför en uppfriskande dimension.

Marqués de Riscal Organic 2022, Spanien, nr 6001, 119 kr

4. Våffla med friterad kyckling och lönnsirap

En amerikansk brunchklassiker som kombinerar det bästa av två världar: det salta från friterad kyckling och det söta från lönnsirap, serverat på en mjuk våffla. Denna rätt är en hyllning till kontrasternas harmoni, där det krispiga möter det mjuka och söta på ett sätt som är helt oemotståndligt.

Vintips: Till denna rätt föreslår vi ett lätt och fruktigt rött vin, som en pinot noir. Vinets subtila sötma och mjuka tanniner kompletterar den krispiga kycklingen och den rika lönnsirapen perfekt, samtidigt som dess friskhet balanserar rättens rikedom. Det är en smakupplevelse som för tankarna till brunch i New York, mitt i ditt eget kök.

Ascot Pinot Noir 2022, USA, nr 55250, 109 kr

5. Våffla med getost, valnötter och honung

En våffla som balanserar det söta med det salta, där den krämiga getosten möter krispiga valnötter och söt honung. En sofistikerad och smakfull kombination som förför smaklökarna.

Vintips: Ett sött och aromatiskt vitt vin, som en Sauternes eller en sent skördad riesling, är det perfekta valet till denna rätt. Vinets sötma och komplexitet harmonierar med getostens karaktär och honungens sötma, vilket skapar en förtrollande smakupplevelse.

Gardo & Morris Noble Riesling 2017, Nya Zeeland, nr 2125, 129 kr

6. Lyxig våffla med löjrom och smetana

För den ultimata lyxupplevelsen, servera en våffla toppad med löjrom och en klick smetana. Denna raffinerade kombination erbjuder en explosion av smaker, där den salta löjromen perfekt kompletteras av smetanans krämighet och våfflans krispighet. Riv gärna över lite citronzest för extra untz.

Vintips: Till denna exklusiva rätt föreslår vi ett väl kylt glas champagne eller varför inte ett svenskt mousserande vin? Bubblorna och vinets elegans matchar löjromens lyxiga karaktär och framhäver smetanans mjukhet, vilket skapar en oöverträffad smakupplevelse.

Josefinelust Brut Zero 2021, Sverige, nr 94508, 331 kr

Vi tror att varje måltid är en möjlighet att utforska nya smaker och kombinationer. Med dessa kombinationer av våffla och vin hoppas vi inspirera till kreativa och njutningsfulla matupplevelser. Glöm inte att det viktigaste är att ha roligt på vägen – experimentera, utforska och framför allt, njut av varje bit och varje klunk. Oavsett om du föredrar dina våfflor sötade med sylt och grädde eller tar en mer matig väg, finns det ett vin där ute som väntar på att bli upptäckt och älskat tillsammans med din favoritvåffla. Skål för en oförglömlig våffeldag!