Påskmeny signerad Johanna Westman

Vinkompassen

2024-03-18
 4min

Vet du inte riktigt vad du ska bjuda på i påsk eller vill du kanske uppdatera receptet på det traditionella påsklammet? Vi har plockat fram recepten från en påskmeny Johanna Westman lagade under en livesänd cookalong. Vill du ha tips och trix finns även sändningen att se i efterhand. Johanna tipsar om hur man rimmar lax, gör den perfekta majjon och bjuder på otroligt god smashad potatis.

Johanna Westmans påskmeny:

Sparris med citronsmör
Rimmad lax 
Ytterfilé av lamm
Smashad potatis med timjan och vitlök
Ramslöksmajjo
Senapskräm

Recepten är för 4-6 personer.

Med denna påskmeny önskar vi er alla en riktigt härlig påsk!

Grillad sparris med citronsmör

250 g grön sparris
50 g rumsvarmt smör
Rivet skal av 1/2  citron
2 tsk färskpressad citronjuice
1 nypa salt
50 g hyvlad parmesanost
½ dl rostade mandlar

Skär av den nedre torra delen på sparrisen och skala eventuellt.

Blanda smöret med citronskal, citronjuice, salt och peppar.

Koka upp vatten i en stekpanna, salta och koka sparrisen tills den nätt och jämnt mjuknat.

Lägg upp på ett fat. Klicka på smöret. Toppa med parmesan och mandel.

Rimmad lax med citron och fänkål

900 g laxsida
4 msk salt
2 msk socker
1 tsk fänkålsfrön
Skalet från 1 citron
Nymald svartpeppar
1 fänkål

Skär eller hyvla fänkålen tunt.

Rör ihop salt, socker, fänkålsfrön och citronskal.

Lägg laxen med skinnet nedåt. Strö över kryddblandningen över laxen och dra några tag med svartpepparskvarn över. Dela laxen mitt itu och lägg ihop med köttsidorna mot varandra och den skivade fänkålen emellan. Lägg i en påse och låt ligga i kylen i 1 – 2 dygn. Skiva tunt vid servering.

tagliata-2

Tagliata på ytterfilé av lamm

500 g lammytterfilé – rumstemperad i cirka 1 timme
Salt och peppar
2 kvistar rosmarin
4 – 5 kvistar timjan
1 msk flingsalt
5 – 6 vitlöksklyftor med skalet kvar
1 msk smör

Sätt ugnen på 150 grader. Hacka örter fint och blanda med flingsalt. Rulla köttet i kryddorna  Hetta upp en klick smör i stekpanna. Lägg i  vitlöksklyftorna och låt dem steka med. Bryn köttet runt om på hög värme.

Lägg över i en ugnssäker panna och baka i ugnen till 55 graders innertemperatur, ca 15 minuter. Ta ut och håll varmt under folie.

Smashad potatis

1 kilo små, fina potatisar
1 matsked salt till kokningen
2 – 3 deciliter olivolja
3 vitlöksklyftor
Några kvistar färsk timjan eller rosmarin

Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp vattnet, salta ordentligt och koka potatisen i 20 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll av den kokta potatisen i ett durkslag och lägg den sedan på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till med baksidan av en sked. Ringla över olivolja och sprinkla med örter och hackad vitlök.  Sätt in potatisarna i ugnen i 15 – 20 minuter eller tills de får fin färg och blivit krispiga.

Ramslöksmajjo

50 g ramslök
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk dijonsenap
½ msk vitvinsvinäger
2 – 2 ½ dl rapsolja

Lägg alla ingredienser utom matoljan i en bunke. Mixa ihop lite lätt med stavmixer.

Tillsätt matoljan långsamt i en tunn stråle samtidigt som du hela tiden mixar. Smaka av med salt och eventuellt några droppar citronsaft.

Senapskräm

2 dl Crème Fraiche
4 msk senap – gärna en svensk sötstark sort
1 – 2 msk olivolja
salt

Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir tjock. Först blir den tunn men sedan tjocknar den.

Smaka av med senap, olivolja och salt.

Se cookalongen här

Viner till menyn