Sparris med vitlöksvinegrätt

Vinkompassen

2023-11-10
 1min

Recept av Johanna Westman för en cookalong.

4 förrättsportioner

500 g grön sparris
½ dl rostade marconamandlar
100 g lagrad getost eller smakrik manchego
2 – 3 msk vitlöksvinegrätt

Vitlöksvinegrätt

1 vitlök kingsolo
4 msk smakrik olivolja
1 msk rödvinsvinäger 
1 msk citronsaft
½ tsk salt
Nymald svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. 

Ta bort det yttersta pappret på vitlöken och vira in den i folie. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter. Låt sedan svalna.

Dela vitlöken och pressa ut det mjuka innandömet i en hög bunke. Tillsätt de andra ingredienserna och mixa ihop till en slät dressing.

Ansa sparrisen genom att bryta av den träiga roten. Pensla med lite olivolja och grilla sparrisen i en grillpanna eller på grill tills den fått färg runt om.

Lägg upp sparrisen på ett fat. Ringla över dressing och strö över hackade nötter och hyvlad getost.

Vintips