Druvporträtt: Pinot gris

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-02-21
 1min

Kan vi kalla den grön, eller är den egentligen grå eller rosa? Ja, den klassas åtminstone som grön. 

Man hittar druvan på många platser i världen, främst i svalare klimat. Tyskland, Italien, Frankrike, Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada och Österrike exempelvis. Mest kända distriktet är Alsace där deras söta viner av pinot gris är populära.  

Pinot gris är oftast ljus i färgen, men vissa producenter använder sig av längre skalkontakt vilket kan ge en härlig nyans av persika, orange eller till och med ljust körsbärsröd. Hur man har valt att hantera druvan under vintillverkningen påverkar även stilen. Från friskt, blommigt och lätt till fylligt, kryddigt och tuggmotstånd i form av tannin. Syran är åt det lägre hållet. Doft och smak man ofta kan hitta är gula päron, citronzest, cantaloupmelon, mandel, vit persika. Vilka smaker man hittar beror helt på vinets färg och längd på skalkontakten. 

Vad det passar till beror helt på stilen av vinet. Skaldjur, kyckling, anka och maträtter med inslag av fruktiga element är kalasgott. Såhär tänker Anders till vinerna på bilden, de vi testar i morgon: 

Grauburgundern & Masianco: Vit sparris med hollandaise.
Villa Maria & Mezzacorona: Lax stekt i sesamfrön med sötsyrlig gurksallad och chili.
Paraschos Not: sallad på rökt ankbröst (läckert fett sådant) med granatäpple och romansallad, lite rostade nötter etc. 

Passande glas?
Riedel Veritas Viognier/Chardonnay. Är det ett vin som är mörkare i färgen mår de bra av en större kupa eller en stund i karaff.