Steg för steg: imponera på vännerna med syrah

Vinkompassen

2024-02-16
 2min

International Syrah Day den 16:e februari erbjuder en unik möjlighet att djupdyka i syrah/shiraz-druvan. Varför inte arrangera en middag där du låter det vara fullt fokus på vinerna och servera någon maträtt som låter druvan syrah få glänsa ordentligt?

Genom att testa tre noggrant utvalda viner sida vid sida kan du och dina gäster uppleva hur olika stilar av samma druva kompletterar maten på olika sätt. Men också få förståelse för hur olika terroir, klimat och vinmakning påverkar innehållet i flaskan.

Vill du veta mer om syrah? Läs vårt druvporträtt här.

Steg 1: Förberedelser

Våra val av viner till denna provning:
Klassiskt ursprung – E. Guigal Crozes-Hermitage 2020, 261 kr
Svalodlad amerikan – Charles Smith Wines Boom Boom! Syrah 2019, 171 kr
Aussie-shiraz – Penfolds Bin 28 Shiraz 2021, 271 kr

Steg 2: Middagen

Steg 3: Utforska och jämför

Steg 4: Mat och vin i harmoni

Steg 5: Summering och favoriter

Denna middag är inte bara ett firande av International Syrah Day, utan också en utbildande upplevelse som visar hur olika viner av druvan kan vara och hur de interagerar med mat. Det är ett perfekt sätt att utforska vinvärlden och njuta av god mat och dryck i gott sällskap. Skål för en minnesvärd och smakrik kväll!

Vill du lära dig mer om druvan syrah på djupet? Nedan finner du vår livesända provning som gjordes tillsammans med Master of Wine Madeleine Stenwreth. Värt att se när du har en timme över!

3 x syrah/shiraz