Trio ur tillfälliga sortimentet 16 februari

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-02-15
 2min

Och så var det fredag igen vilket innebär tillfälligt släpp av 36 nya viner på Systembolaget. Många är nya årgångar av etiketter vi har sett tidigare. Den här veckan har jag valt ut en trio perfekt att ha hemma när du får oväntat besök…

Mousserande vin

Vincent Careme Vouvray Plaisir Ancestral 2022, Frankrike, nr 90480, 199 kr
En pet-nat, alltså framställd enligt den gamla méthode ancestrale, från hjärtat av Vouvray. Vincent Carême har snabbt blivit en av de stora stjärnorna i Loire. Ekologiskt certifierade sedan 2010. Toner av gröna äpplen, gula päron och honungsmelon blandas med en härlig mineralitet. Vincents fru Tania kommer från Sydafrika där de också gör vin tillsammans under namnet Terre Brûlée. Jag träffade Vincent för första gången just i Swartland under en av Badenhorsts pizzakvällar där traktens vinmakare samlas för att dela roliga viner med varandra. Perfekt bubbel att ha hemma både för en helt vanlig tisdagkväll eller att skåla in helgen med.

Vitt vin

Pegasus Bay Riesling 2020, Nya Zeeland, nr 92165, 221 kr
När jag bilade runt på Nya Zeeland var Pegasus Bay i Waipara den första av ett 40-tal producenter som besöktes. (Bilden på WC-skyltarna fotade jag hos just den här producenten.) Deras riesling med några år i flaskan satte sig i bakhuvudet och har blivit ett vin jag återkommer till varje gång det släpps. Och det blir bara bättre om man har lite tålamod och klarar av att gömma flaskan för sig själv ett tag till. Familjen Donaldson planterade sina första vinstockar 1976 och grundade Pegasus Bay 1986. Vinet då? Gula päron, nektarin och en rökig touch, avrundat med honung och apelsinblommor. Har en viss restsötma och passat perfekt till något kryddstarkt asiatiskt.

Rött vin

Altare Langhe Barbera 2021, Italien, nr 58123, 199 kr
Det släpps två viner från Nicholas Altare, en nebbiolo och den här av druva barbera. Nicholas håller till i Dogliani, precis söder om Barolo, och är den första i sin familj att buteljera vin under egen etikett. Druvan barbera är känd för sin djupa färg, livliga syra och smaker av mörka körsbär och plommon, ofta med en jordig underton och mjuka tanniner, vilket gör den till en mångsidig och matvänlig druva. Lite av piemontesernas vardagsvin. Laga något italienskt som en Brasato al Barolo, Osso Bucco eller testa till en svensk klassiker som hemmarullade köttbullar, potatismos och rårörda lingon.

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.

Du hittar samtliga 36 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 16 februari här.