Tillfälligt sortiment 26 januari

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-01-25
 4min

Jag har ingenting emot vintern, tvärtom. Jag är ett februaribarn och har flera skidsäsonger i Verbier i ryggsäcken. Snö och kyla kan vara riktigt härligt. Som hästtjej är en galopptur i orörd snö och strålande sol svårslaget. Men när snön smält bort och Stockholm består av isiga gator och slask längtar jag bara bort, och det är då vinets värld kan få mig att sakta vandra mot andra platser i tankarna…

Tänk om en flaska vin kunde ta dig på en resa? Föreställ dig att varje klunk är en biljett till soliga vingårdar i Österrike, en bris från Galiciens kust, eller ett äventyr i Kaliforniens vinland. I Systembolagets senaste tillfälliga släpp finns just sådana resor i varje flaska.

Idag delar jag med mig av mina favoriter från veckans släpp av Systembolagets tillfälliga sortiment, varav en producent jag är extra trogen och samlar på mig varje tillfälle jag får. Följ med på en upptäcktsfärd från Spaniens kust till Österrikes sluttningar och vidare till Kaliforniens innovativa vingårdar. Är du redo att utforska och kanske hitta en ny favorit? Låt oss börja vår smakresa!

Vitt vin

Zarate Albariño 2022, Spanien, nr 94395, 199 kr
Från Bodegas Zarate i Val do Salnés, en juvel i Rías Baixas, Spanien, kommer detta aromatiska och läskande vin. Eulogio Pomares, med sin passion för ekologiska principer, har tagit både Bodegas Zarate och regionen till nya höjder. Lite som att få en salt och mineraldriven kallsup i Atlanten, en upplevelse som är både uppfriskande och minnesvärd. Hörde jag ostron?

Domäne Wachau Achleiten Riesling Smaragd 2022, Österrike, nr 93323, 331 kr
En sann hyllning till Wachaus legendariska terroir och hantverksskicklighet. Från den berömda vingården Achleiten i hjärtat av Wachau, Österrike, kommer denna riesling som är en triumf av både plats och passion. Vinet är en spegling av den kiselrika jorden och de historiska stenmurarna som präglar landskapet. Årgång 2022, som präglades av en mild vinter följt av en våt vår och en solig höst, resulterade i eleganta och fokuserade viner. Med sina saftiga stenfruktsaromer och klassiska syra är det inte bara en njutning att dricka nu utan lovar också stor lagringspotential.

Jolie Laide Trousseau Gris 2022, USA, nr 92221, 379 kr
Från Fanucchi Vineyard i Russian River Valley, Kalifornien, kommer detta distinkta och eleganta vin. Skapat av Scott och Jenny Schultz, vinmakare som inte bara hyllar druvan utan också konsten och årstiderna. Druvan trousseau gris har ett grårosa skal vilket i Kalifornien gett namnet Grey Riesling. Om man vinifierar med en tids skalkontakt, som i det här fallet, ger det ett vackert persikofärgat vin. Blandning av vild pomelo, vitt te, honungsmelon och stenfrukt. Varje flaska är en unik berättelse, prydd med konst som speglar året och säsongen. Ett vin jag samlar på och är lycklig över att det numer finns tillgängligt i Sverige. Trousseau gris och havskräfta — ja tack!

Rött vin

Son Antem Vespre 2022, Spanien, nr 93136, 299 kr
Den svenska importören Johan Lidbys alldeles egna vingård på Mallorca, ett väldigt spännande projekt att följa. Otroligt välbalanserat vin. Vespre, som betyder ’afton’ på mallorkinska, är en blandning av syrah och monastrell, vars druvor kommer från unika jordmåner som ger vinet dess distinkta karaktär. Med toner av hallon, jordgubbar, björnbär och örter, är detta vin en perfekt representation av Mallorcas terroir.

Domaine Bott First Flight Syrah 2021, Frankrike, nr 94374, 271 kr
Graeme och Julie Botts kärlek till syrah tog dem från Nya Zeeland till Rhône, Frankrike. Deras First Flight Syrah är ett uttryck för deras passion och hantverk, med druvor som växer på granitjordmånen i Ampuis och Condrieu. Detta vin är en modern tolkning av syrah, med fruktiga toner och en elegant, slank känsla.

Fontaine du Clos Vacqueyras Reflets de l’Âme 2021, Frankrike, nr 90057, 191 kr
Detta vin från Vacqueyras, Frankrike, är en unik och välbalanserad upplevelse. Med en kryddig smak och toner av mörka bär, örter och en touch av fat, är detta vin perfekt för att ackompanjera en värmande gryta eller en lammrätt. Mycket vin för pengarna och stor allokering når Sverige. Perfekt husvin!

Jolie Laide North Coast GSM 2021, USA, nr 92023, 439 kr
Ja, jag måste ha med även det röda vinet från Scott och Jenny. Namnet Jolie Laide förresten betyder fulsnygg på franska. Druvor från Alder Springs Vineyard i norra Mendocino County, Kalifornien. En blandning av grenache, syrah och mourvèdre, detta vin är en hyllning till Rhônedruvorna och deras förmåga att trivas i den unika jordmånen av sandsten och kvarts. Årgång 2021 är kännetecknad av sin fruktkoncentration, intensitet och renhet.

Du hittar samtliga 32 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 26 januari här.

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.