Fem favoriter ur tillfälliga sortimentet

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-02-02
 3min

Systembolagets tillfälliga sortiment den 2 februari bjuder på en spännande blandning av viner från världens alla hörn. Från Österrikes gröna kullar till Italiens historiska vingårdar. Jag har valt ut mina fem favoriter från dagens släpp.

Vitt vin

Weingut Geyerhof Hofstudien Grüner Veltliner 2022, Österrike, nr 93904, 199 kr

I Kremstal hittas vinmakarparet Maria och Josef som anammat den biodynamiska filosofin. De djupa lössjordarna framhävs i detta vin med dess fylliga och mjuka karaktär. Med en doft av gul grapefrukt och grüners typiska vitpeppar erbjuder det en frisk syra och smaker av sälta, mineralitet, grönt äpple och citrus. Bjud på en klassisk Wienerschnitzel i helgen och häll upp grüner veltliner i glasen!

Béres Furmint Selection 2022, Ungern, nr 94949, 149 kr

Från Tokajs historiska vingårdar i Ungern kommer detta vin. Tokaj må vara känt för sina gyllene söta droppar, men har du inte testat torr furmint tidigare är det ett hett tips att prova nu när det här vinet finns på hyllan. Vinet, som är en produkt av ett varmt och torrt år, bjuder på tydliga inslag av citrus, persika och torkade örter. Dess krämiga textur och mineraldriv gör det till ett utmärkt val till smörstekt vit fisk men klarar också exempelvis fläsk som i form av ibericoracks.

Rött vin

Clos de la Roilette Fleurie 2022, Frankrike, nr 91167, 217 kr

Från Fleurie, en va cruerna i Beaujolais, kommer det här vinet som är ett resultat av Alain Couderts passion. Med vingårdar som gränsar till Moulin-á-Vent, erbjuder detta vin en seriös och komplex karaktär. Dess eleganta, precisa och traditionella stil gör det till ett utmärkt val för de som uppskattar ren och livlig frukt. Passar utmärkt till en charktallrik eller varför inte en paté och cornichons enligt fransk manér?

Castell’in Villa Chianti Classico 2019, Italien, nr 94979, 249 kr

Från hjärtat av Chianti, Italien, kommer detta vin från en av regionens mest berömda producenter. En typisk sangiovese med doft och smak av elegant röd frukt som mörka körsbär, färska örter och härliga mognadstoner. Häll gärna upp vinet i karaff en stund innan servering. Dricks runt 16-17 grader. Vill definitivt ha Toscanas vita bönor i olivolja och med massor av salvia till det här vinet. Och en riktigt bra biff…

Avondale La Luna 2017, Sydafrika, nr 90088, 259 kr

Fira att Sydafrika fyller 365 år som vinproducerande land idag med sydafrikanskt i glaset! En Bordeaux-blend från mannen i hatt med en alldeles egen Duck Mobile. Ute i vingårdarna sker all odling enligt biodynamiska principer och namnet La Luna syftar på månens olika faser. Med en intensiv fruktighet och fin mineralitet, erbjuder detta vin dofter av svartvinbär, ceder och tobak. Mjuka tanniner, smaker av mörka bär och mocca. Vinet lämpar sig utmärkt för lagring även om det är i en härlig fas redan nu. Hör vinmakaren Johnathan Grieve berätta om vinet La Luna med egna ord i ett kort filmklipp här.

Du hittar samtliga 38 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 2 februari här.

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.