Druvporträtt: Nebbiolo

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-02-21
 1min

Visste du att namnet kommer från det italienska ordet för dimma som är nebbia? 

Nebbiolo odlas främst i norra Italien med Piemonte och Lombardiet som kända distrikt. Nebbiolo gillar soliga vingårdslägen och kalkrika jordar. Skörd sker ofta i oktober då druvan ofta mognar sent på hösten. Men även om nebbiolo är kungen av Piemonte kan den hittas på flera andra platser i världen.

När Alf Tumble och Petter skrev sin bok ”Nebbiolo – så funkar det” arrangerade de med hjälp av Master of Wine Madeleine Stenwreth en blinprodvning av strax över 40 viner gjorda på nebbiolodruvan. I provningen förekom adresser som Yarra Valley, Virginia, Willamette Valley, Mexico, Sydafrika, Nya Zeeland och Urugay bara för att nämna några platser.

Vinerna är ganska ljusa i färgen, ofta åt det tegelröda hållet. Härlig doft av rosor, körsbär, läder och ibland även åt terrakotta-kruka. I munnen friskt med en hög syra och sträv tanninstruktur, en kombination som ger långlivade viner perfekta att lagras. Elegant och kaxigt på samma gång.

Nebbiolo är såklart gott att sippa på som det är men kommer allra bäst till sin rätt med mat. En smörig färsk pasta med hyvlad vit tryffel eller en krämig svamprisotto passar som hand i handske. Den italienska rätten Ossobuco är också väldigt nebbiolovänlig.  

Dricks exempelvis ur Riedels glas Winewings Pinot Noir/Nebbiolo. Häll gärna upp och lufta i karaff någon timme. Jag föredrar att servera det något svalare, ca 14 grader, för att uppleva hur vinet förändras i och med att temperaturen sakta stiger i glaset.