Svalkande röda

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-06-07
 1min

Röda viner som svalkar väder-torrlagda strupar är något som vuxit i takt med den josiga-och lättillgängliga trend som vi sett växa och få fotfäste de senaste åren. Lättare och mer avskalade viner gjorda på tunnskaliga druvor som exempelvis gamay, nerello mascalese och pinot noir lämpar sig väl när vi suktar efter blåa druvor runt 13-15 grader istället för 16-18 grader. Nog för att det finns ytterst komplexa skapelser på alla dessa druvor men nu är vi ute efter pigga ungdomar med fokus på frukt och fräschör framför ex tanniner, fat och hög alkohol. 

Lättsamma viner som går att dricka på uppstuds ur glaset samt funkar till sommarens tallrikar av sallader och lättare protein. Vill ni att det ska sprattla och kittla funkar en Lambrusco alldeles utmärkt och i Carezzas Lambrusco Sorbara har ni en perfekt törstsläckare som smakar underbart gott.

Så hur uppnår man rätt temperatur? Måste man införskaffa en termometer och mäta? Nej, har du vinerna i en vinkyl hemma plockar du bara ut dem en halvtimme innan servering. Har du ingen vinkyl löser du problemet genom att istället ställa in vinet i kylen i 20-30 minuter innan servering. Servera och njut.

Tre svala tips