Tillfälligt sortiment 7 juni

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-06-05
 3min

Dagen efter vår nationella helgdags-dag laddar Systembolaget åter för en ny lansering av fermenterad druvjuice. Vi börjar med en bubblande trio som kittlar och charmar smaklökarna på exakt det viset man vill att sommarpärlor ska beröra tungans smakceller. Vi fortskrider med tysk prisvärd precision och ett av årets mest efterlängtade släpp för att avsluta med ett av årets minst efterlängtad släpp vilket undertecknad håller väldigt högt. En lansering som kommunicerar nyfikenhet och bredd.

Mycket nöje!

Integro 2023 159 kr

Direkt charm driven till sin isande spets av gula, tropiska vindar som sveper in näsan med en behaglig ånga. I munnen tillkommer en läskande päron-och citronjuice där en underliggande syrakick och behagligt skön mousse skapar en frisk sommarfläkt av pärlande renhet. Buteljen skälver av törstsläckande droppar satta på jorden för att skapa mervärde.


Radice Paltrinieri 2022 171 kr

Nyskuren, orörd rabarber åker ner i mixen tillsammans med hallon och örter och vi får en puré-koncentrerad näsa som man vill sniffa på länge. Något mer nedskruvad syra vilket bara hjälper helheten som skryter med en perfekt balans och ett nödvändigt bett som triggar smaklökar och smilgropar. Jag skriver om Paltrinieri varje år och denna årgång nafsar på den bästa hittills.


Carezza Lambrusco di Sorbara Metodo Classico 189 kr

En annan stänkare till Lambrusco kommer från producenten Medici Ermete som förädlat Lambrusco di Sorbara till något alldeles underbart gott. Förtrollande vacker färg sätter tänderna i mitt direkta ha-begär och tillsammans med smakprofilen av moreller, blodapelsin och jordgubbar tömmer vi glasen i en oroväckande fart. Syror är med hela vägen in i hamn och semestern upplevs räddad.


Weingut Peter Jakob Kühn Riesling Alte Reben 2022 249 kr

Odiskutabel adress där kombinationen av skiffer och Rheingaus unika personlighetsdrag står som spön i backen. Frukten är saftig och stavas persika och ananas sen tillkommer den speciella ”regn-på-sten” i mineralernas fuktiga karaktär. Kombinationen är dödligt tilldragande och när en skicklig kreatör som Kühn är bakom spakarna får ni väldigt mycket riesling för pengarna. 


Frank Cornelissen Susucaru Rosato 269 kr

En darling på Instagram som trendar hårdare än Taylor Swift vid varje ny lansering. Årets version är av det mer svalkande slaget med något mindre midjemått men piggare frukt och struktur. Det är en flytande personlighet vars solnedgångs-röda sken vittnar om den smått unika karaktären som snart ska smuttas och snabbt sväljas. En slinga av violer och örter tar första tonen men blodapelsin, granatäpple och tranbär stämmer snart upp i falsett och studsar mot ett kontrollerat moln av aska. Drick och brinn!


Tio Pepe Fino En Rama 189 kr

En darling för sherryälskare som trendar mindre hårt på Instagram än Ewert Ljusberg vid varje ny lansering. Stilen är Fino och ”En Rama” vittnar om något ofiltrerat och ursprungligt och beteckningen anger att vinet har tappats direkt från fatet utan någon klarning. Det är alltså något väldigt naket och autentiskt som vibrerar av komplexitet och karaktär. Sexigt salt-snygg med mängder med tång, mandel, kronjäst, curry, boket äpple och maxat självförtroende. En skål spanska mandlar räcker för att knacka på himmelriket av perfekta kombinationers dörr.


Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Med glasen vid tangenterna,
Jesper Wictor