Artiklar om vin

och allt annat som också hör till

Senaste Artiklarna

Högrevsgryta
2025-12-16

Högrevsgryta med rotselleri och svarta vinbär

Högrevsgryta är vintermat när den är som bäst – rustik, generös och full av smak. Här får du en med rostad rotselleri, svarta vinbär och dijonsenap. Servera med potatisstomp och ett glas Syrah – och låt mörkret utanför bli en tillgång.

Vinkompassen

Förrätt till nyår
2025-12-16

Förrätt till nyår – festliga recept som sätter tonen för kvällen

Förrätt till nyår är mer än bara en aptitretare – det är kvällens första smakbild och en chans att briljera redan innan tolvslaget. Här får du tips på eleganta, svenska förrätter som både går att förbereda i förväg och som lyfter nyårsmiddagen till något alldeles extra.

Vinkompassen

tolka vinetiketten
2025-12-16

Tolka vinetiketten – så läser du vinflaskan som ett proffs

Att tolka en vinetikett kan kännas som att läsa ett främmande språk – men med rätt nycklar blir flaskan din bästa guide till vinets ursprung, druvor och stil. Här lär du dig förstå vinetiketten, steg för steg.

Vinkompassen

Vin till nyår
2025-12-09

Vin till nyår – hitta rätt vin till nyårsmaten och tolvslaget

Vin till nyår ska vara mer än bara bubblor – det ska rama in hela middagen, lyfta smakerna och sätta tonen för kvällen. Oavsett om du serverar oxfilé, skaldjur eller vegetariskt, finns det ett vin som förhöjer både måltiden och firandet.

Vinkompassen

Välkomstdrink
2025-12-09

Välkomstdrink – recept som sätter tonen för kvällen

En välkomstdrink är det lilla glaset som gör stor skillnad. Här får du enkla recept – bubbligt, fruktigt, fräscht och vuxet kryddigt – som hjälper dig skapa rätt känsla redan vid dörren.

Vinkompassen

syrah-2
Kräftor
2023-08-08

”Kräftor kräva dessa drycker”

Kräftor Kräva Dessa Drycker!, nej-sidans mest kända valaffisch i samband med folkomröstningen för alkoholförbud i Sverige. Den kända illustrationen skapades av Albert Engström år 1922.

Vinkompassen

sommarens-basta-rosevin-2
2023-06-01

Sommarens bästa roséviner

Här är några av årets bästa roséviner som kommer att göra din sommar ännu härligare. Ta med dig dessa viner till stranden, picknicken eller bara njut av dem på terrassen.

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

chiles-parlor
2023-04-14

Upptäck de chilenska pärlorna

Under min resa runt i flera av Chiles olika vindistrikt i september testade vi igenom mängder av viner genom djupgående provningar tillsammans med producenter. Bröderna Marco och Sebastián De Martino hade verkligen gjort allt för att vi skulle få testa så mycket som möjligt under kort tid.

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

midsommardryck
2023-06-19

Vinerna som förgyller midsommarhelgen

Årets härligaste högtid är här med några av de starkaste traditioner vi håller på i vårt avlånga land. Firar du alltid på landet och avslutar med bastubad i den ljusa sommarnatten, kanske en fotbollsmatch på midsommardagen eller är det skärgården som nalkas? En klassisk sillunch och grillat till middag? Dessa drycker tar dig igenom midsommarafton oavsett om det regnar eller är strålande sol.

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

vigno-2
2023-04-13

VIGNO – Vignadores de Carignan

VIGNO är ett spännande vinprojekt som har sitt ursprung i Maule, en av Chiles mest kända vinregioner. VIGNO står för Vignadores de Carignan, vilket betyder "carignan-vinodlare" på spanska.

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

‘I drink my Champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it when I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it – unless I’m thirsty.

– Lily Bollinger

Druvor

Högrevsgryta
2025-12-16

Högrevsgryta med rotselleri och svarta vinbär

Högrevsgryta är vintermat när den är som bäst – rustik, generös och full av smak. Här får du en med rostad rotselleri, svarta vinbär och dijonsenap. Servera med potatisstomp och ett glas Syrah – och låt mörkret utanför bli en tillgång.

Vinkompassen

Förrätt till nyår
2025-12-16

Förrätt till nyår – festliga recept som sätter tonen för kvällen

Förrätt till nyår är mer än bara en aptitretare – det är kvällens första smakbild och en chans att briljera redan innan tolvslaget. Här får du tips på eleganta, svenska förrätter som både går att förbereda i förväg och som lyfter nyårsmiddagen till något alldeles extra.

Vinkompassen

tolka vinetiketten
2025-12-16

Tolka vinetiketten – så läser du vinflaskan som ett proffs

Att tolka en vinetikett kan kännas som att läsa ett främmande språk – men med rätt nycklar blir flaskan din bästa guide till vinets ursprung, druvor och stil. Här lär du dig förstå vinetiketten, steg för steg.

Vinkompassen

Vin till nyår
2025-12-09

Vin till nyår – hitta rätt vin till nyårsmaten och tolvslaget

Vin till nyår ska vara mer än bara bubblor – det ska rama in hela middagen, lyfta smakerna och sätta tonen för kvällen. Oavsett om du serverar oxfilé, skaldjur eller vegetariskt, finns det ett vin som förhöjer både måltiden och firandet.

Vinkompassen

Välkomstdrink
2025-12-09

Välkomstdrink – recept som sätter tonen för kvällen

En välkomstdrink är det lilla glaset som gör stor skillnad. Här får du enkla recept – bubbligt, fruktigt, fräscht och vuxet kryddigt – som hjälper dig skapa rätt känsla redan vid dörren.

Vinkompassen