Sex favoriter ur tillfälliga sortimentet

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-03-14
 3min

Fredag innebär återigen nya viner som släpps tillfälligt. Den här veckan har jag valt ut sex viner som lockar lite extra. Även om våren börjar visa sig sakta men säkert består den här omgången mest av röda viner. Vad sägs bland annat om ett vin i klassisk bastklädd flaska? Jag bjuder på tre vita och tre röda. Skål och trevlig helg!

Vitt vin

Domaine Haut Baigneux Blanc Chenin 2022, Frankrike, nr 94068, 229 kr

Jag är stormförtjust i chenin blanc och kan inte låta bli att tipsa om chenin när det släpps trevliga exemplar. Det här vinet är definitivt just ett sådant. I hjärtat av Loiredalen, närmare bestämt Azay-le-Rideau, skapar Nicolas Grosbois och Phillipe Mesnier magi med druvan. Honung, gula plommon, läskande citrus, en touch av bivax, vit choklad och den där mysiga doften av Lovikkavante. Deras ekologiska odling är en hyllning till både naturen och regionens rika vintradition. Till fågel, fisk eller mittemellan.

Weingut Leitz Berg Roseneck Katerloch 2021, Tyskland, nr 94263, 395 kr

Från Rheingaus branta sluttningar kommer Weingut Leitz med sin Riesling från vingårdsläget Katerloch. En plats omgiven av myter, där vinrankorna, vissa över 60 år gamla, trivs i kvartsrik jord. Vinet är friskt med toner av päron och rökig mineral. Johannes Leitz, som tog över vingården som 18-åring, har utökat familjeegendomen från 2,9 till 43 hektar. När jag besökte Johannes i samband med en studiehelg i Geisenheim för något år sedan plockade han fram årgång 2011 av just det här vinet. Jag säger bara, köp några flaskor och glöm bort. Wow vilket vin! En kul detalj? Vingårdsläget Katerloch, ”där djävulen bor”, är omgivet av lokal folklore.

Domaine Weinbach Riesling Cuvée Théo 2021, Frankrike, nr 90641, 359 kr

Domaine Weinbach, vid Alsaces Schlossberg, är en biodynamisk pionjär. Deras Riesling Cuvée Théo är en hyllning till tradition och innovation, med dofter av vita blommor och en smak som balanserar persika och citrus med en frisk syra. Egendomen har drivits av familjen Faller sedan 1898 och är idag i händerna på Catherine och hennes söner. Intressant nog var Domaine Weinbach bland de första i Alsace att omfamna biodynamiken. Testa till en bit getost.

Rött vin

I Fabbri Chianti Classico Lamole 2021, Italien, nr 94662, 201 kr

I hjärtat av Chianti Classico, där tradition möter passion, skapar Susanna Grassi på I Fabbri viner som berättar historien om Toscana. Hennes Chianti Classico Lamole är en rödbärig upplevelse med en hint av örter och skogshallon. Susanna är vinmakare och driver familjeföretaget med rötter tillbaka till 1600-talet. Ett lekfullt men samtidigt väldigt seriöst vin i en klassisk bastklädd Fiasci. Servera till en rustik vegetarisk middag eller ett urval av kallskuret.

Vini Pietro Clementi Valpolicella Classico Superiore 2020, nr 94722, 189 kr

Från Valpolicellas kulliga landskap levererar Vini Pietro Clementi ett kryddigt och nyanserat vin på en historisk egendom från 1600-talet. Toner av körsbär, lingon, färska örter och svart te. Läskande vin med härlig energi. Pietro Clementi började som advokat och borgmästare innan han förälskade sig i vinodling.

Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon 2021, Portugal, nr 95343, 169 kr

Norr om Lissabon, i Lisboa, skapar familjen Tavares da Silva en cabernet sauvignon som utmanar normerna. Vinmakaren Sandra Tavares da Silva, känd för sin unika stil, bjuder på en tolkning av druvan som är både personlig och lokal. Druvan, mer känd från Bordeaux, hittade ett nytt hem tack vare Sandras visionära far Paolo som planterade rankorna för 30 år sedan. Med toner av svarta vinbär och ceder är detta vin en perfekt följeslagare till grillat kött. Sandra är inte bara en pionjär inom portugisisk vinproduktion, utan även en förespråkare för biologisk mångfald och hållbarhet. Tack vare en damm på egendomen har den biologiska mångfalden ökat markant, vilket bidrar till en harmonisk balans i både flora och fauna. Läs mer om Sandra här.

Du hittar samtliga 38 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 15 mars här.

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.