Tillfälligt släpp 1 mars

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-02-29
 3min

Befinner du dig mitt i sportlovsäventyren, med skidorna fastspända och snön gnistrande under solens strålar eller blev det en resa till varmare breddgrader? Visst är det då tur att alla viner som släpps tillfälligt går att beställa online via Systembolaget. Oavsett var du befinner dig finns det alltid möjlighet att utforska hantverksmässiga viner. Det är 1 mars och månadens första gäng viner av tillfälliga släpp är här. Jag har provat och noga valt ut några pärlor som jag är övertygad om kommer att värma och berika de kalla vinterkvällarna.

Mousserande

Fontanafredda Alta Langa Blanc de Blancs 2019, Italien, nr 90583, 299 kr

Från Piemontes gröna kullar kommer Fontanafreddas Blanc de Blancs, en 100% chardonnay som sprudlar av liv. Dess bouquet av citrus och kex möter en smak där friskhet möter en elegant mousse. Idealisk för att kickstarta festen eller som följeslagare till en middag med skaldjur. Till Mello-finalen?

Vitt vin

Dönnhoff Riesling Trocken 2022, Tyskland, nr 92995, 181 kr

Dönnhoff bjuder in till en symfoni av smaker med sin riesling från Nahe. På vulkanisk jord växer druvorna som ger vinet dess karaktär av päron och lime, en perfekt balans mellan fruktighet och fräschör. Ett utmärkt val till en lättare fiskrätt eller som en uppfriskande start. Värt att bunkra upp med inför sparrissäsongen som snart är här.

Nassitis Vassaltis 2022, Grekland, nr 94665, 279 kr

Vassaltis på Santorini förvandlar den karga vulkaniska jorden till ett vin med en explosion av mineral och citrus. Blend av assyrtiko och andra lokala druvor är som en fläkt av Egeiska havet, perfekt till en middag med grekiska inslag eller som en svalkande dryck en solig dag. Varför inte testa till helgrillad fisk? Glöm inte den grillade citronen. (Jo, det går faktiskt att grilla i början av mars…)

Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet 2022, Frankrike, nr 90282, 450 kr

För Bourgogne-älskaren släpps ett pangvin i halvflaska perfekt att öppna upp och lyxa till helt en vanlig tisdagskväll. En chardonnay i mästarklass med balans och finess. Komplex doft av gula plommon, äpplen och brynt smör och frisk smak med toner av grillad citron och valnötter, är detta vin en upplevelse utöver det vanliga. Lagrad på ekfat, där 20 procent är nya, för att ge en extra dimension av vanilj och mineral.

Rött vin

M. Marengo Barolo 2019, Italien, nr 95157, 389 kr

En producent som tidigare bara hittats på restauranger men nu smugit sig in i det tillfälliga sortimentet. M. Marengo i La Morra erbjuder en Barolo som står ut med sin djup och komplexitet. Mogen frukt med smak av körsbär, rosor, svamp och en robust struktur. En välgjord Barolo med en modest prislapp som definitivt kan lagras i många år för den som tycker om att hamstra vin.

Capo di Terra Valtellina Superiore 2018, Italien, nr 90301, 221 kr

Capo di Terra från Lombardiets Valtellina visar nebbiolos mångsidighet. En palett av torkade körsbär, kanel, fatkaraktär och en kryddig underton. Passar utmärkt till italienska klassiker som risotto eller pasta.

Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2020, Grekland, nr 95065, 180 kr

Kir-Yianni från Naoussa ger oss en xinomavro som är en hyllning till Greklands rika vinlandskap. Med smak av mogna bär, frisk syra och en rökig, kryddig avslutning är detta vin en perfekt följeslagare till lamm som matchas med örtsmör.

Bjud hem till blindprovning

De tre röda vinerna är väldigt roliga att ställa mot varandra i en blindprovning. Två nebbiolos med olika ursprung och en xinomavro som lätt kan tas för att vara en nebbiolo om man inte har testat mycket xinomavro tidigare. Ja, jag har själv gissat på nebbiolo från en varm årgång när jag fått exakt detta vin blint i skolbänken…

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.

Du hittar samtliga 37 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 1 mars här.