Fyra pärlor ur Systembolagets tillfälliga sortiment 23 februari

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-02-23
 3min

Februaris sista släpp av viner i det tillfälliga sortimentet har landat på hyllorna. Den här veckan har jag valt ut fyra väldigt olika viner, både till den som vill ha klassiskt men även till den som vill testa något lite nytt och spännande.

Vitt vin

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo 2021, Spanien, nr 92767, 319 kr

Ett mästerverk från Raúl Pérez! Godello och doña blanca från ekologiska odlingar i Bierzo. Med druvor från 50-åriga vinstockar och en jordmån av sand och lera, erbjuder detta vin en rik och nyanserad smak med inslag av persika, citrus och vanilj. Dess krämiga textur och fina koncentration gör det till ett utmärkt val till vegetariska rätter eller fisk.

Swick Wines The Flood 2022, USA, nr 92985, 295 kr

Har du inte testat orangevin än? Här är ett kul exemplar att inleda med! Joseph Swick, en innovativ vinmakare från Oregon, presenterar en spännande blandning av chardonnay, gewürztraminer, pinot gris, auxerrois och riesling. Med en månads skalmaceration och lagring på neutrala ekfat, är detta vin en explosion av smaker med inslag av röda äpplen, apelsinskal och torkade aprikoser. Testa till ankbröst med apelsinsås. Den feta ankan kan matcha tanninerna väl.

Rött vin

Château Thivin Brouilly Reverdon 2022, Frankrike, nr 93725, 229 kr

Från Beaujolais äldsta egendom, Château Thivin, kommer en uttrycksfull gamay. Med druvor från östligt exponerade odlingar och en jordmån rik på rosa granit, erbjuder detta vin en harmonisk blandning av röd frukt, örter och mineral. Fram med, baguette, paté och cornichons och servera vinet lite svalare.

Judith Beck Zweigelt 2021, Österrike, nr 90383, 189 kr

Judith Beck, känd för sitt fokus på zweigelt i Burgenland, skapar ett fruktigt och livligt vin som passar till många tillfällen. Naturlig vinmakningsprocess och lagring på små gamla ekfat. Fin balans av mörka bär, körsbär och lakrits. Friskt och syrligt. Perfekt pratvin. Häll upp i en stor kupa så att det får luftas och sippa på medan maten lagas.

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.

Du hittar samtliga 39 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 23 februari här.