Banbrytande kvinnor i vinets värld

Vinkompassen

2024-03-07
 3min

Vinindustrin är en värld där tradition möter innovation, och inom denna värld finns det kvinnor vars arbete inte bara formar framtiden för vin utan också bryter ny mark inom en traditionellt mansdominerad industri. I samband med internationella kvinnodagen passar vi på att lyfta några kvinnliga vinmakare från olika hörn av världen som visar på skicklighet, innovation och en outtröttlig strävan efter excellens.

Alice Tétienne

Alice Tétienne, Henriot, Champagne, Frankrike

Alice Tétienne är den lysande stjärnan vid Henriot, ett av Champagnes mest respekterade hus. Som chef för vinframställning har Alice infört en ny era av innovation och precision i Henriots långa tradition av champagneframställning. Med en stark bakgrund inom både agronomi och enologi, kombinerar Alice vetenskaplig noggrannhet med en djup känslighet för terroirens subtiliteter. Hennes arbete kännetecknas av en strävan efter att skapa champagner som är både uttrycksfulla och finstämda, med en perfekt balans mellan kraft och elegans. Genom att noggrant välja ut och blanda olika cuvéer, lyckas Alice framhäva den unika karaktären hos Henriots vingårdar, vilket resulterar i champagner som är både rika på historia och fräscha i sin stil.

Vintips: Champagne Henriot Millésimé Brut 2014, nr 77710, 699 kr

Arianna Occhipinti

Arianna Occhipinti, Sicilien, Italien

Arianna Occhipinti är en banbrytare inom den naturliga vinrörelsen på Sicilien, känd för sina autentiska och uttrycksfulla viner. Sedan hon producerade sin första årgång 2003, har Arianna blivit en symbol för en ny generation vinmakare som värdesätter hållbarhet, ekologisk odling och minimal intervention. Hennes vingårdar, belägna i Vittoria, är en hyllning till lokala druvsorter som frappato och nero d’avola, och hennes viner är kända för deras renhet, komplexitet och djupa koppling till landskapet. Ariannas filosofi är enkel men revolutionerande: vin ska vara en spegling av dess ursprung, odlat med respekt för naturen och framställt med en varsam hand. Genom sitt arbete har Arianna inte bara förändrat synen på sicilianskt vin utan också inspirerat en global rörelse mot mer ansvarsfull vinproduktion.

Vintips: Sp68 Rosso 2022, nr 95559, 231 kr

Sandra Tavares da Silva

Sandra Tavares da Silva, Wine & Soul, Portugal

Sandra Tavares da Silva, tillsammans med sin make, är kraften bakom Wine & Soul, en hyllning till Douro-dalens extraordinära terroir. Sandra, som också är vinmakaren bakom Quinta de Chocapalha i Lisboa, är en av Portugals mest framstående vinmakare. Hennes arbete kännetecknas av en passion för att utforska och uttrycka det unika i varje vingårdsläge, med ett särskilt fokus på inhemska druvsorter. Sandras viner från både Douro och Lisboa är komplexa, eleganta och djupt rotade i portugisisk tradition, samtidigt som de bär på en modern känslighet. Genom sitt engagemang för kvalitet och innovation har Sandra bidragit till att lyfta fram Portugals vinindustri på den internationella scenen.

Vintips: Quinta da Chocapalha Cabernet Sauvignon 2021, nr 95343, 169 kr (släpps 15 mars)

Susana Balbo

Susana Balbo, Argentina

Susana Balbo är en sann pionjär inom den argentinska vinindustrin, känd för sin roll som landets första kvinnliga vinmakare och för sitt arbete med att förnya och förädla Argentinas vinprofil. Genom sitt företag, Dominio del Plata, har Susana skapat en imponerande portfölj av viner som speglar Mendozas rika terroir och hennes egen unika stil. Hennes förmåga att experimentera med och förädla druvsorter som malbec och torrontés har bidragit till att sätta argentinskt vin på kartan. Susana är också en passionerad förespråkare för kvinnors roll i vinindustrin, och hennes ledarskap och mentorship har inspirerat många kvinnor att följa i hennes fotspår.

Izele van Blerk

Izele van Blerk, KWV, Sydafrika

Izele van Blerk är en ledande kraft bakom KWV, en av Sydafrikas mest framstående vinproducenter, och är särskilt känd för sitt arbete med The Mentors-serien. Denna prestigefyllda vinserie är en hyllning till excellens inom sydafrikansk vinframställning, där Izele använder sin expertis för att skapa viner som uttrycker det bästa av landets terroir. Genom The Mentors-serien visar Izele på sin skicklighet och sitt engagemang för innovation, samtidigt som hon hedrar de som har inspirerat och väglett henne genom hennes karriär. Hennes arbete med KWV och The Mentors är ett lysande exempel på hur passion, kunskap och respekt för terroir kan samverka för att skapa exceptionella viner.

Vintips: The Mentors Cabernet Franc 2021, nr 93287, 209 kr

Höj ett glas för världens kvinnor idag, gärna med ett vin producerat av en kvinnlig vinmakare. Skål!