Tre favoriter 8 mars

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-03-07
 2min

Det andra släppet av tillfälligt sortiment i mars bjuder på två av mina absoluta favoritproducenter från Italien. Jag väljer att lägga fokus på tre viner den här veckan, men det släpps många intressanta utmanare. Tipsar också om att slänga ett öga på brittiskt bubbel från Simpsons, slovakiska Little Fred X och Ben Glaetzers fantastiska Amon Ra.

Vitt vin

Berthollier Chignin Bergeron Saint Anthelm 2020, Frankrike, nr 93674, 301 kr

En skatt från Savoie, en del av franska alperna, av druvan bergeron som för de allra flesta är lättare att ha koll på när den går under namnet roussanne. Bakom vinet finner vi Denis och Didier Berthollier som driver familjens egendom vidare med en historia som sträcker sig ända bak till 1850. För ett par år sedan gick de över till biodynamisk odling. Väldigt aromatiskt där honungsmelon, kvitten och exotiska frukter möter färska örter. Testa till getost eller en Delice de Bourgogne.

Rött vin

Fratelli Alessandria Verduno Pelaverga Speziale 2022, Italien, nr 94153, 239 kr

Direkt från hjärtat av Verduno kommer en druva med lika mycket personlighet som sällsynthet — pelaverga. Från första gången jag testade vinet, på besök hos producenten 2017, blev jag helt såld. Piemontes nebbiolo i all ära, men det här tickar så många boxar för mig och är mycket mer spännande (förlåt alla nebbiolo-lovers). Elegant, läskande, charmigt, friskt och de där typiska körsbären som Italien allt som oftast bjuder på. Jordgubbar och violer i en aromatisk balans som är svår att motstå. Servera till allt från en rustik kycklingrätt till en enkel charkbricka. Ett av mina husviner som jag varje år köper på mig ett gäng av för att plocka fram vid utvalda tillfällen. Klunkvänligt pratvin som egentligen inte behöver mer sällskap. Servera gärna något svalare i glaskupor för pinot noir.

Tidigare i veckan var Arianna på besök i Stockholm och visade upp sina viner tillsammans med importören Wine Trade.

Arianna Occhipinti SP68 Rosso 2022, Italien, nr 95559, 231 kr

Dags för Siciliens drottning att släppa ett av sina instegsviner, om man nu får kalla ett vin av den här kalibern för insteg. Vinet består av 70% frappato och 30% nero d’avola från Vittoria, södra delen av ön. Hon säger själv om vinet ”Jag ser på SP68 som en ung person i bakåtvänd keps… den ska ärligt och spontant ge bilden och känslan av det här området”.  Det är en flirt med det vilda – skogshallon och körsbär möter blodapelsin som möts upp av rökig mineral. Perfekt till allt från en kryddstark vegetarisk gryta till saftigt lammkött. Arianna visar att vin kan vara både lekfullt och seriöst. Läs mer om Arianna här.

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.

Du hittar samtliga 36 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 8 mars här.