Fyra favoriter den 12 april

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-04-11
 4min

När jag under påsken flyttade på och gick igenom mina egna viner fick jag det verkligen bevisat för mig att även jag är ganska enformig när det kommer till hur min vinsamling ser ut.

Att 89 flaskor ur samlingen kom från en viss specifik vinmakare i Sydafrika kändes nästan lite fånigt, även om jag verkligen ser fram emot kommande vertikalprovningar. Jag måste skärpa mig och fylla på med annat. Champagnehyllan gapar nästan tom, och jag tror knappt att jag hade någon tysk riesling alls? Har den druckits upp? När min egen samling består till stor del av viner från vad som kallas nya världen väljer jag denna vecka viner från väldigt klassiska ursprung. Vad sägs om vuxenläsk i form av elektrisk tysk riesling?

Vitt vin

Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2022, Tyskland, nr 92994, 291 kr

Vi inleder i Tyskland. Det här är så löjligt gott att det liksom spritter i kroppen av glädje och jag blir lika lycklig varje gång det här vinet släpps. Komplext med smaker av Granny Smith, honung, piggelin och citrus. Den påtagliga mineraliteten från de kalkstensrika markerna i Rheinhessen ger vinet en spännande karaktär. Läskande fruktjuice som funkar lika bra att sippa på som det är i vårsolen som till thaimat med hetta. Ja, sparrisen också såklart. Sparris + riesling = sant. Det har väl alla lärt sig vid det här laget? Vilken tur att vinet bara har en alkoholhalt på 8%, glaset blir nog tomt snabbt. Tips: Testa till Johanna Westmans sparris med vitlöksvinegrätt.

Maison Rijckaert Mâcon Lugny Les Crays Vers Vaux 2022, Frankrike, nr 94589, 291 kr

När vinerna från Bourgogne springer iväg prismässigt får man hålla ögonen öppna efter prisvärda guldklimpar från de mindre kända lägena. Mâcon i södra delarna erbjuder fortfarande mycket vin för pengarna. Florent Rouve är vinmakaren bakom Maison Rijckaert sedan 2013 och har vingårdar både i Bourgogne och Jura. Druvorna kommer från vingården Lugny Les Crays Vers Vaux med vinrankor på över 50 år. Gul frukt med en hög, frisk syra som balanseras av en behaglig lång eftersmak av nötter och vanilj. En perfekt partner till fisk, skaldjur eller grillad kyckling med rotfrukter.

Rött vin

Nicolas Grosbois Litron 2022, Frankrike, nr 94390, 192 kr

Tillhör du skaran som har Loirevinet La Cuisine de ma Mere som husvin? Det här kommer från samma producent – Nicolas Grosbois. Med toner av saftiga svarta vinbär, inslag av örter och en subtil mineralitet tar det oss med på en resa genom Loiredalens pittoreska landskap. Denna enlitersflaska är perfekt för avslappnade tillfällen och passar utmärkt till vårens umgänge runt grillen. Lättsamt vin till korv med bröd? Absolut! Fram med en flaska sval cabernet franc och låt gästerna grilla sin egen korv. Ekologiskt certifierat och varsam vinmakning.

Jean Foillard Morgon Côte du Py 2022, Frankrike, nr 95239, 341 kr

Om Beaujolais kan lagras? Håll i hatten att det kan! Traditionsenligt inför släppet av det här vinet bjöd importören Wine Trade in till en vertikalprovning av äldre årgångar. Det brukar vara 10 årgångar som provas bredvid varandra. Oturligt nog missade jag provningen i år men av erfarenhet är det här ett vin som är lika gott i sin ungdom som med tio år på nacken. Importören skriver såhär om vinet som släpps nu: ”2022 är en årgång med en bra blandning av allt. Ungefär lika delar kraft, frukt, struktur och som alltid en pigg syra och fräschör. Jeans Côte du Py är alltid god att dricka direkt när den släpps. Lufta den gärna ordentligt och servera sval. Detta är också verkligen en årgång som kommer att bli en väldigt fin utväxling med antal års lagring!…eller ett decennium…” Hela 8800 flaskor släpps i Sverige. Tips är att köpa åtminstone två flaskor. En att dricka nu och en om gäng år.

Med dessa tips önskar jag en trevlig helg. Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.

Skål,
Daniella

PS. Du hittar samtliga 48 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 12 april här.