Exklusiva tips från det tillfälliga sortimentet

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-04-05
 4min

Efter lite påskuppehåll för de tillfälliga lanseringarna är det nu fullt ös igen. Varje fredag fram till 7 juni släpps det ett gäng både nya årgångar av viner som tidigare lanserats och helt nya godsaker som letat sig in på hyllorna. Idag har jag valt ut fem pärlor från det tillfälliga sortimentet som släpps fredag den 5 april.

Jag tillhör de som väljer vin lika mycket med hjärtat som efter smak och tänker ofta till redan när de inhandlas vid vilket tillfälle de ska öppnas. Om det är under en kommande middag, högtid, en helt vanlig tisdag eller om flaskan ska få ligga och vänta ett par år. När jag säger väljer vin med hjärtat menar jag att det finns ett bakomliggande syfte till att just den flaskan får vara med. Att det finns en personlig koppling antingen genom att jag har besökt vineriet eller den specifika platsen, som mytomspunna Skurfberg i Sydafrika på bilden ovan, har serverat vinet på restaurang, som Birgits eleganta viner, eller något annat som letar sig fram i minnesbanken. En del flaskors etiketter är som att bläddra i ett fotoalbum för mig och kastar mig snabbt både tillbaka i tiden men får mig också att fundera över när, hur och med vem vinet ska drickas.

Vitt vin

Susana Balbo White Blend 2023, Argentina, nr 92968, 169 kr
Susana Balbo, som började sin karriär som Argentinas första kvinnliga vinmakare, fortsätter att bryta ny mark med sin innovativa inställning till vinframställning. Hennes engagemang för hållbarhet och precision i varje steg av processen lyser igenom i detta uttrycksfulla vin. Det här är en blandning av torrontes, sauvignon blanc och semillón från Uco Valley. Vinet bjuder på frukt och fräschör, med en elegant touch av ek. Toner av gröna äpplen och grapefrukt gör det till ett utmärkt val till fisk och skaldjur. Läs mer om Susana här.

Alheit Cartology 2022, Sydafrika, nr 92948, 329 kr
Chris Alheit utforskar Sydafrikas vinodlingsarv med vinet Cartology – chenin blanc och semillon från gamla vingårdar runtom i Western Cape. Cartology betyder just studie av kartor. Kanske känner du till det kritikerrosade vinet Skurfberg av Eben Sadie från den mytomspunna platsen som bär samma namn? Faktum är att Cartology delvis är gjort av chenin blanc från just Skurfberg (bilden högst upp) men Eben är ensam om att använda namnet. Detta vin, med sin citrusdoft, smak av honung och elegant fatkaraktär, är en hyllning till regionens traditionella druvsorter. Passar utmärkt till kyckling, anka eller kryddiga asiatiska rätter.

Rött vin

Domaine Rolet Arbois Pinot Noir 1986, Frankrike, nr 90083, 619 kr
Har du någon i din närhet född -86? Då är födelsedagspresenten given! Domaine Rolet står för en av de mest extraordinära vinupplevelserna med denna pinot noir från 1986. Deras metoder, som inkluderar manuell skörd och minimal filtrering, framhäver druvans elegans och komplexitet. Med toner av mörka körsbär och ett långt avslut, är detta vin en perfekt matchning till en chark- och ostbricka. En sällsynt chans att uppleva vilken lagringspotential viner från Jura bjuder på.

Birgit Braunstein Blaufränkisch Heide 2021, Österrike, nr 90673, 199 kr
När superkvinnan Birgit Braunstein var på besök i Stockholm hade jag äran att få äta lunch tillsammans med henne just på internationella kvinnodagen av alla dagar. Hon strålade lite blygsamt när hon med stolthet berättade om sin dedikation till biodynamisk odling. Med rötter djupt förankrade i Burgenlands vintradition sedan 1632, förvandlar hon ekologiskt och biodynamiskt odlade blaufränkisch-druvor till detta uttrycksfulla vin. Med toner av mörka körsbär och örter, är det ett perfekt komplement till både vegetariska rätter och ljust kött. Lika stolt kunde jag själv berätta för henne hur jag för 10 år sedan serverade hennes Leithaberg chardonnay i vinpaketet på en stjärnkrog, ”Åh det var du, wow!”

Frontonio Telescópio 2021, Spanien, nr 92129, 259 kr
Från de vindpinade höjderna i Valdejalón kommer detta kryddiga och bäriga vin av Bodegas Frontonio. Med en blandning av garnacha, garnacha peluda, mazuela och en touch av macabeo, erbjuder Telescópio smaker av friska röda bär och lavendeltoner. Vinet, som är på väg att bli ekologiskt certifierat, är ett utmärkt val till kallskuret och småplock. Ett så kallat garagevin gjort av Fernando Mora MW och Mario López. Min personliga koppling till det här då? En klasskompis under mina Diploma-studier jobbar för Fernando så vi har pratat väldigt mycket om hur ont i ryggen man får av att skörda garnacha från gamla (låga) bush vines…

Varje vin berättar sin egen historia, från Birgit Braunsteins familjegård i Österrike till Alheit Vineyards pionjärarbete i Sydafrika. Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.

Skål,
Daniella

PS. Du hittar samtliga 44 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 5 april här.