Daniella Lundh Egenäs
Med ett stort vinintresse i släkten öppnades Daniellas ögon upp tidigt för kvalitetsviner. Daniella är utbildad sommelier inom WSET samt Court of Master Sommelier. Har även stått på tävlingsscenen i samband med Lily Bollinger Award och Moët & Chandon Sommelier Challenge. 2018 utsågs hon till Årets unga branschstjärna av Visita 2018. På hennes CV finns restauranger som Agrikultur, Frantzén, Djuret och Pubologi i Stockholm samt Pub Mont Fort i Verbier, Schweiz.
Daniella brinner för att öka kunskapen om dryck hos gemene man. Vinmässigt älskar hon champagne och har en förkärlek till viner från Swartland i Sydafrika. Men hon dricker allt som är gott, så länge det är schysst producerat.
Viner från Schweiz har blivit ett expertområde, precis som alkoholfria alternativ. Men törst efter ny kunskap tar henne ständigt på resor till vinregioner för att lära mer om världens alla viner. Sydafrika börjar kännas som ett andra hem. Nya Zeeland, Chile och Argentinas vinregioner är besökta. Och vad sägs om intensivkurs i vinmakning i England, flera skördar i Swartland och en avstickare till Bourgogne?
Utöver Vinkompassen medverkar Daniella även som dryckesexpert i SVT Gokväll, utbildar sommelierstudenter om alkoholfritt samt sitter i Sommelierföreningens styrelse. Hon är också engagerad inom ridsporten, bland annat som A-domare nationellt samt internationell domare i hoppning genom FEI.
Just nu läser Daniella WSET Diploma på Weinakademie i Österrike.
Följ Daniella på Instagram: @lundhmedh
Artiklar av Daniella
2024-01-18
Årets första tillfälliga släpp
Det är dags för årets första tillfälliga släpp på Systembolaget och sortimentet bjuder på en fascinerande upptäcktsfärd i vinernas värld. Av de 35 vinerna som släpps har jag valt ut några personliga favoriter som inte bara kittlar smaklökarna utan också berättar en historia om sitt ursprung.
Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2024-01-17
En vit januari del 1
Vem har inte hört talas om begreppet vit januari? En månad dedikerad till ett alkoholfritt liv har blivit en alltmer populär tradition för många som söker en fräsch start på det nya året.
Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2024-02-01
Välj rätt dryck på afterskin!
Vintern, bästa tiden på året om du frågar mig. Åtminstone när man befinner sig i ett snörikt område. (Även om jag är glad att den varmare tiden på året närmar sig med stormsteg...)
Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2023-04-03
7 vinstilar att alltid ha hemma
- perfekt när du får oväntat besök, spontant vill dricka vin till middagen eller ja…
Sommelier & Redaktör
Daniella Lundh Egenäs
2023-02-09
Druvporträtt: Chenin blanc
Det är svårt att inte älska chenin blanc som är lite av en kameleont. Druvan används i allt från torra vita viner, aromatiska mousserande till gyllene söta viner samt även brandy.