Fyra favoriter i fasta sortimentet

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-03-01
 2min

Fyra gånger om året lanseras det nyheter i det fasta sortimentet som har kommit in antingen via offertförfrågan från Systembolaget själva eller genom att ha kvalat in från beställningssortimentet, alltså att det har beställts tillräckligt många gånger till specifika butiker.

Datumen för lanseringar i fasta sortimentet är 1 mars, 1 juni, 2 september, 2 december. De två olika sätten att komma in i sortimentet gör att det kan vara en salig blandning av boxviner med roliga namn som samsas om platser på hyllorna tillsammans med hantverksviner. Jag har valt ut mina fyra favoriter bland vårens nya lanseringar. Och för dig som föredrar viner med söta djur på etiketten så släpps det inte bara ett, utan två nya Crazy Cat…

Mousserande

Salasar Crémant de Limoux Brut, Frankrike, nr 7595, 139 kr

En bubblare som lyfter varje tillfälle. Med en frisk blandning av päron, gröna äpplen och honungsmelon är detta vin ett utmärkt val som aperitif eller till en lätt fiskrätt. Ett år på jästfällningen ger en extra dimension av smak som gör varje sip en upplevelse.

Vitt vin

Framingham Sauvignon Blanc 2022, Nya Zeeland, nr 2231, 199 kr

Ursprungstypisk sauvignon blanc från Marlborough som levererar en friskhet som är svår att motstå. Med toner av svartvinbärsblad och krusbär passar detta vin perfekt till vårens sallader eller en krämig bit getost.

Rosévin

Arniston Bay Rosé 2023, Sydafrika, nr 2712, 89 kr

Lättdrucken och okomplicerad rosé från mitt älskade Sydafrika. Jordgubbar och blodapelsin dominerar smakprofilen, vilket gör vinet till det perfekta valet för soliga dagar, vare sig det är till en picknick eller en lätt skaldjursmåltid. En uppfriskande kompanjon som lyser upp stunden.

Sött vin

Dulce Marqués Castaño Monastrell 2022, Spanien, nr 2427, 159 kr

Ett sött och kraftfullt vin från Yecla som bjuder på en rik smak av plommon, mörka körsbär och en antydan till choklad. Perfekt att avnjuta till chokladdesserter eller en välkomponerad ostbricka. En flaska som garanterat blir kvällens höjdpunkt.

Du hittar samtliga nyheter i fasta sortimentet 1 mars här.