Tre snabba Valborgsviner!

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-04-27
 3min

Valborgsmässoafton närmar sig med stormsteg och det är dags att förbereda sig för en kväll fylld av värme, glädje och vänskap! Jag har samlat tre snabba vintips både från de tillfälliga och fasta sortimentet som kittlar, skimrar och värmer.

Kittlande bubblor för vårskålen

Inget slår känslan av att höja ett glas mousserande vin och skåla för våren och allt det nya som väntar oss med sommaren runt hörnet. Och du, det funkar utmärkt att skåla i plastglas framför elden.

Vintips: Basic Instinct Pet Nat Blanc de Noirs, 2023, Frankrike, nr 91311, 189 kr
Lättsamt och lekfullt bubbel perfekt för att sätta tonen för en festlig Valborgsmässoafton. Fruktigt och aromatiskt med inslag av gula krusbär, örter och honungsmelon. Vinet släpptes i fredagens tillfälliga sortiment.

Obligatoriskt rosé

Vad vore en vårfest utan ett glas av ljuvligt rosa skimmer i glaset som snyggt ackompanjerar den rosa himlen i eldens bakgrund? (Plötsligt nynnar jag på Molly Sandéns vackra Rosa Himmel…)

Vintips: Creation Rosé 2023, Sydafrika, nr 95173, 159 kr
Ett rödbärigt och örtigt vin med inslag av smultron, persika och blodgrapefrukt. Det är det perfekta valet för att hylla vårens ankomst och skapa en festlig stämning. Släpptes i 50 butiker runt om i landet i fredagens tillfälliga sortiment. Dricker du det inte på Valborg passar det även de där varma sommardagarna vid poolen.

Ett värmande rött

När natten blir kylig och brasan sprakar är det dags att ta fram ett generöst glas rött vin för att värma både kropp och själ.

Vintips: Casa Relvas Touriga Nacional 2022, Portugal, nr 2809, 129 kr
Nyanserat och fruktigt vin med inslag av björnbär, viol och skogshallon. Det är det perfekta valet för att komplettera kvällens måltid av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter. Servera det vid cirka 18°C och låt det skapa en magisk stämning runt bordet. Eller helt enkelt för att få upp värmen när ni kommer hem från elden. Väldigt mycket vin för pengarna! Finns i fasta sortimentet på hyllan i många butiker. Hörde jag husvin?

Glöm inte det alkoholfria

För de som föredrar en alkoholfri variant finns Leitz Eins Zwei Zero i en smidig burk vilket går extra snabbt att kyla när man är på språng. En liten kylväska och någon kylklamp är det enda som behövs. Johannes Leitz är helt klart den okrönte kungen när det kommer till alkoholfria viner. Med en frisk och fruktig smak är detta det perfekta alternativet för de som vill vara med och fira utan att dricka alkohol.

Tack för mig!

Med de här tipsen i rockärmen vill jag passa på att tacka alla som har följt mig under åren som gått. Något som började med Vinos tillsammans med Alf Tumble och Petter som sömlöst flöt över till att ratta Vinkompassens innehåll. Under tiden har det hunnit bli över 100 livesända vinprovningar med superproffs som Anders Melldén, Ulrika Ferlin, vinmakare och kockar vid min sida. Vinkompassen fick ett riktigt hem i form av den här sajten. Serierna om vinländerna Sydafrika och Chile med Madeleine Stenwreth MW är bland det roligaste jag har fått göra, vilket även ett par dagar uppe i Umeå var i höstas när vi spelade in serien om Brännland Iscider. Inte minst alla vinpersonligheter jag lärt känna under vinresor världen över. Tänk att man kan få ha så roligt på ett jobb!

Nu väntar ett nytt äventyr. Jag ska nämligen vara med och öppna upp restaurangen Flora by Thora Vingård ute på Bjärehalvön i Skåne. Där kommer du hitta mig både i restaurangen som sommelier men också en del i resten av verksamheten med mycket vinprovningar och även vara både i vingård och vineri. Vill du fortsätta följa min resa hittar du mig som @lundmedh på Instagram och såklart – hjärtligt välkommen till Thora Vingård i sommar! Jag lämnar nu över pennan till Jesper Wictor som du får lära känna lite smått genom veckans tillfälliga släpp. Så skål för våren!

Vintips