Tillfälligt släpp 25 augusti

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-08-24
 4min

Augustis lönefredag efter semestern är säkert lika efterlängtad som löning i januari för de flesta av oss. Fredag innebär också tillfälliga lanseringar på Systembolaget. Jag har spenderat veckan bland annat på skribentprovningar för att testa igenom vinerna som släpps i det tillfälliga sortimentet under löningsfredagen. Ett släpp med återkommande favoriter.

Du som har följt mig ett tag har nog börjat förstå hur jag väljer ut vinerna jag tipsar om – med hjärtat. Även om vinet är mitt jobb, och under många år har varit, så är vin något som väcker känslor. För mig kan bilden av en etikett eller doften av ett vin ta mig tillbaka till platser jag besökt, personer jag träffat, låtar jag hört eller restauranger jag arbetat på. Det kanske är svårt att dela minnet av en solnedgång högt upp på en klippa tillsammans med vinmakare i Swartland eller ett restaurangbesök hos Toscanas berömda slaktare, men jag vill ändå på något vis förmedla känslan och tanken bakom mitt val av vintips. Att vinet har en medelhög syra, smakar svarta vinbär och passar till grillat kött kan du, rent krasst, läsa dig till även hos Systembolaget…

Vitt vin

Mueller-Catoir Haardt Riesling 2022, Pfalz, Tyskland, nr 91250, 199 kr

Familjen har producerat vin sedan 1744 och idag är det nionde generationen med Philipp David Catoir bakom rodret. Sedan 2007 arbetar de ekologiskt ute i sina vingårdar på 21 hektar. Friskt, fräscht och elegant. Smak av gula äpplen, päron och citrus med en uns av färska örter.

Montanet-Thoden La Sœur Cadette Vézelay Galerne 2020, Bourgogne, Frankrike, nr 91318, 249 kr

När priserna skenar iväg gäller det att hitta adresser där man fortfarande får mycket för pengarna. Fem mil söder om Chablis ligger byn Vézelay där klimatet är betydligt svalare än södra delarna av Bourgogne. La Sœur Cadette drivs av familjen Montanet med sonen Valentin i spetsen som vinmakare. Ekologiskt odlad chardonnay i lerig jordmån med kalksten och marina fossiler. Minimalt med svavel tillsatt vid buteljering. Gulfruktig, örter och citrus. Charmig nu men säkerligen ännu bättre om 2-3 år.

Greywacke Chardonnay 2019, Marlborough, Nya Zeeland, nr 92578, 269 kr

Kevin Judd var en av grundarna bakom välkända Cloudy Bay i Marlborough där han gjorde 25 årgångar. År 2009 gick han sin egen väg och startade Greywacke. Fylligt men samtidigt elegant vin. Tropiska frukter, flinta, nyrostad brioche med lite smör och grapefruktsmarmelad. Om du uppskattar fina bilder rekommenderar jag skarpt att gå in och följa Kevin Judd på Instagram då hans andra passion är fotografering.

John Seccombe (Thorne & Daughters), Marelise Niemann (Momento Wines) & Johan Meyer (Platteklip Vienyards) mars 2023.

Thorne & Daughters Tin Soldier 2022, Swartland, Sydafrika, nr 92449, 299 kr

Det var en kväll i mars när jag gästspelade min tredje skörd hos Johan Meyer. En solnedgång högt upp på en klippa i Swartland med tre fantastiska vinmakare och deras praktikanter. Utsikten sträcker sig mot havet 10 mil bort, Table Mountain kan skymtas. John Seccombe, vinmakaren bakom Thorne & Daughters, gav mig en flaska Tin Soldier Semillon Gris som jag ett par dagar senare tog med mig till en pizzakväll hos Adi Badenhorst. Ännu ett oförglömligt minne. Ett par dagars skalkontakt under vinifieringen ger en fin kopparton i färgen och lite tugg i strukturen. Komplext, fylligt och en härlig krämig textur. Servera exempelvis till ibericoracks, fågel eller helgrillad fisk.

Rött vin

Haut Baigneux So Franc 2022, Loire, Frankrike, nr 93036, 179 kr

Cabernet franc tillhör helt klart en av mina favoritdruvor. För att vara cab franc här det här läskande, flörtigt och lättillgängligt redan nu. Mörka bär som blåbär, björnbär, svarta vinbär och hallon tillsammans med färska örter och en hint av peppar. Stramt men drickbart. Servera gärna lite svalt till en charkbricka. Bang for the buck, helt klart!

Castell’in Villa Chianti Classico 2018, Toscana, Italien, nr 92296, 249 kr

Två viner från Toscana fick vara med från det här släppet. Castell’in Villa har jag serverat en hel del äldre årgångar av under min tid på Agrikultur och vet att det verkligen är värt att köpa ett gäng flaskor för att glömma bort, även om 2018 är tillgänglig redan nu. Underbar sangiovese med de druvtypiska karaktärerna av körsbär, plommon örter och rosor. Häll upp i karaff och servera till höstlammet.

Fontodi Chianti Classico 2020, Toscana, Italien, nr 92581, 329 kr

Det här vinet kastar mig raka vägen tillbaka till en av mina bästa luncher någonsin. Han kallas den galne slaktaren i Panzano. Jag menar såklart Dario Cecchini och en lunch på hans Panzanese tillsammans med Giovanni Manetti bakom Fontodi. De toscanska bönorna som serverades har jag försökt mig på att laga med blandade resultat. (Bland annat när jag skulle bjuda på middag hemma hos Eben Sadie, det tillfället som det gick åt skogen och bönorna aldrig blev mjuka.)

Men vinet då? Ekologiska druvor som vinifierats med naturlig jäst 3 veckor i ståltank innan vinet fått ligga till sig i ekfat minst 18 månader. Tight och stramt idag med smak av körsbär, mörka plommon och hint av tobak. Köp och lägg undan. Det här blir riktigt fint med ålder när tanninerna integrerats bättre. Helt klart en av de bästa producenterna från ursprunget.

Mullineux Syrah 2020, Swartland, Sydafrika, nr 90153, 249 kr

Ja, ännu mer Sydafrika. Jag har så svårt att låta bli. Andrea och Chris Mullineux har specialiserat sig på syrah och producerar flera olika uttryck av druvan med sina jordmånsspecifika viner Schist, Granite och Iron. Det här vinet har samtliga olika jordmåner då druvorna kommer från vingårdar runt om i Swartland (Riebeek Kasteel Mountain, Malmsebury och Paardeberg). Snyggt vin som definitivt likväl kan låta dig landa i Rhônedalen om du får vinet upphällt blint.

Vad stoppar du i varukorgen?