Druvporträtt: Riesling

Vinkompassen

2024-03-13
 2min

Idag, den 13 mars, firar vi Internationella Rieslingdagen – en dag tillägnad att hylla en av vinvärldens mest mångsidiga och älskade druvsorter. Riesling är en druvsort som verkligen fångar essensen av platsen där den växer.

Denna mångsidiga druva kan producera viner i en mängd olika stilar, från knastertorra till ljuvligt söta, och allt däremellan. Dess förmåga att reflektera terroir gör den till en favorit bland vinälskare och producenter världen över.

När man tänker på riesling är det ofta Tyskland som kommer först i tankarna, där den trivs längs flodbankarna i Mosel, Rheingau och Pfalz. De kyliga klimatet tillåter riesling att utveckla sin signaturfriskhet och höga syra, samtidigt som den behåller sin distinkta arom. Men Tyskland är inte ensamt om att producera framstående riesling; Alsace i Frankrike, Österrike, och nya världen-regioner som Australiens Clare och Eden Valley samt Finger Lakes i USA, har också gjort sig kända för sina utmärkta rieslingviner.

Rieslingdruvan är känd för sin förmåga att åldras med värdighet. Tack vare sin höga syra och ibland restsocker kan viner av riesling utveckla komplexa och förföriska aromer över tid. En mogen riesling kan erbjuda en nästan elektrisk upplevelse med sin levande syra och djupa, lager på lager av smak.

Om du provar ett rieslingvin blindt kan du leta efter ledtrådar som lime, citron, gröna äpplen, persika, nyslaget gräs, mineralitet och i vissa fall en distinkt petroleumnot. Denna unika kombination av aromer och smaker gör riesling till ett oerhört mångsidigt matvin.

Riesling är en mästare på att anpassa sig till en mängd olika maträtter. Dess höga syra och fruktighet gör det till ett utmärkt val för allt från kryddig asiatisk mat till rika, krämiga ostar och färska skaldjur. Ett torrt riesling är fantastiskt med lättare rätter som fisk och grönsaker, medan de sötare versionerna kan stå upp mot kraftiga kryddor och även fungera som dessertviner i sig.

När det gäller servering, så dricks rieslingviner bäst ur glas designade för att framhäva dess aromatiska profil, som ett smalt vinglas som koncentrerar vinets dofter mot näsan.

Visste du att?

Trots rieslings rykte om att vara sött, produceras de flesta rieslingviner idag i en torr stil, vilket speglar den moderna vinälskarens smakpreferenser och rieslings mångsidighet som druva.

Tre viner från olika ursprung

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2022, Tyskland, nr 70626, 166 kr

Pegasus Bay Riesling 2020, Nya Zeeland, nr 92165, 221 kr

Domäne Wachau Riesling Selection 2022, Österrike, nr 4318, 125 kr