Druvporträtt: Malbec

Vinkompassen

2023-04-17
 2min

Malbec är en druva med ursprung i Frankrike. Här har man odlat denna druva och producerat viner under appellationen Cahors ända sedan romarrikets tid. Den är även känd under namnet cot i vissa delar av Frankrike.

Under 1800-talet fördes malbec till Argentina av franska immigranter, och det var i Argentina som den fann sitt nya hem och blev en av de mest kända och framgångsrika druvorna. Idag är Argentina det mest kända och omfattande odlingsområdet för malbec, med Mendoza som en av de mest betydande ursprungen.

Malbec har en karaktäristisk doft- och smakprofil. Doften erbjuder ofta intensiva fruktiga toner av mörka bär såsom svarta vinbär, björnbär och körsbär, samt inslag av kryddor, blommor och vanilj. Smaken är oftast fyllig och kraftfull med en hög koncentration av mörka fruktiga smaker och välstrukturerade tanniner som ger vinet en stadig kropp. En del viner kan ha inslag av kryddor, choklad och tobak från fatlagring vilket bidrar till dess komplexitet.

Tack vare sin kraftfulla karaktär och höga tanninhalter passar de särskilt bra till rött kött, såsom biff, lamm och vilt. Malbec kompletterar även smaken av hårdostar och rika, feta såser. Det är en perfekt följeslagare till en grillkväll eller en festlig middag. Vad sägs om en klassisk argentinsk asado med en härlig välgrillad köttbit och chimichurri?

I Argentina är Bodega Catena Zapata, Achaval-Ferrer, Zuccardi, Riccitelli, Trapiche och Norton några av de mest ansedda och välrenommerade producenterna av Malbec. I Frankrike, där Malbec fortfarande odlas i mindre skala, är Château de Malbec och Château Lagrézette några exempel på producenter som har specialiserat sig på att göra högkvalitativa viner av malbec.

Den 17 april firas Malbec World Day på intiativ av Wines of Argentina – det är väl en god anledning att skåla med malbec i glaset?

Lär känna malbec