Druvporträtt: Tannat

Vinkompassen

2023-04-13
 2min

Tannat är en blå druvsort som har sitt ursprung i Sydvästra Frankrike, främst i regionen Madiran i Pyrenéerna. Druvan anses vara mycket gammal och har funnits i regionen i flera hundra år. Namnet Tannat kommer från ordet tannin, vilket är en av de främsta egenskaperna hos vinerna som görs av denna druva – att de har mycket tanniner.

Tannat odlas mest i regionen Madiran i Frankrike, där den är den dominerande druvsorten. Den odlas även i andra delar av Frankrike, som i regionerna Irouléguy och Cahors. Dessutom finns det mindre planteringar av tannat i andra länder som Argentina, Uruguay, Australien och USA.

Tannat kom till Uruguay under slutet av 1800-talet från Frankrike via Concordia, Argentina, i händerna på Pascual Harriague. President Máximo Tajes regering (1886-1890) tilldelade Pascual Harriague en hedersmedalj ”för hans personliga ihärdighet och patriotism i att lösa ett ämne som intresserade landet så mycket.” Harriague lämnade efter sig sitt arv av odling, vilket gav Uruguay en identitet som ett vinland och som fyra generationer av uruguayanska vinodlare har lyckats bevara. År 2016 etablerade Uruguays nationella vininstitut den 14 april som Tannat-dagen – och veckan som innehåller den, kallad Tannat-veckan. Datumet valdes för att hedra Harriague då fadern till uruguayansk vinodling gick bort just den 14 april 1894.

Vinerna som görs av tannat är kraftfulla, tanninrika och fylliga. De har oftast en mörk färg och en intensiv, koncentrerad smak. Smakprofilen kännetecknas av mörka frukttoner som plommon, björnbär och svarta vinbär, samt kryddiga inslag av peppar, lakrits och tobak. Tannat-viner är kända för sin höga tanninhalt och syra, vilket gör dem lämpliga att para ihop med kraftiga kötträtter som lamm, nötkött och vilt. De fungerar också väl med smakrika ostar. Tannat är ett utmärkt val till grillat.

Tannat-viner är oftast bäst att servera vid en temperatur mellan 16-18°C för att framhäva deras komplexa smaker och balansera den höga tanninhalt. Tänk på att hellre servera för svalt och låta temperaturen stiga i glaset.

Tannat går även under andra namn, beroende på regionen där den odlas. Till exempel kallas den även för maddiran i regionen Madiran i Frankrike, och i Uruguay är den känd som harriague.

Några kända producenter av tannat är Château Montus och Château Bouscassé i Madiran, Frankrike, samt Bodega Garzón i Uruguay.

Lär känna tannat