Druvporträtt: Pinot noir

Vinkompassen

2023-08-18
 2min

Pinot noir är en ädel blå druva med anor från Bourgogne, Frankrike. Den är välkänd för sin komplexa karaktär och sin förmåga att uttrycka den unika terroir där den odlas. Att odla pinot noir är en konst i sig, och de viner som framställs av den är ofta sofistikerade och eleganta. Många vinmakare drömmer om att producera pinot noir, men den kräver rätt odlingsförutsättningar.

Ursprunget för pinot noir ligger i Bourgogne, där druvan har odlats i århundraden. Den har även hittat framgång i andra delar av världen, som i Kalifornien, Oregon, Tyskland, Nya Zeeland och Chile. De mest framstående och berömda exemplen på pinot noir kommer ofta från Bourgogne och har satt standarden med några av världens dyraste viner som produceras just av pinot noir (Domaine de la Romanée-Conti med Aubert de Villaine i täten).

Globalt sett odlas pinot noir på ungefär 115 000 hektar. Denna druva trivs i områden med svala klimat. Dess känslighet för temperaturvariationer och dess tunna skal gör den utmanande att odla. Den kräver särskild omsorg och uppmärksamhet från vinodlare för att nå sin fulla potential. Vinproducenter världen över tenderar att vara så betagna av kvaliteten på de bästa röda vinerna från Bourgogne att de inte kan motstå att försöka göra pinot noir där det är möjligt.

Pinot noir ger eleganta och raffinerade viner. De exakta aromerna och smakerna varierar beroende på ursprung, men generellt kan man förvänta sig inslag av röda bär såsom hallon, körsbär och jordgubbar. Med ålder kommer aromer som svamp och höstlov fram. Det är inte ovanligt med en kryddig ton och en viss jordighet som kompletterar fruktighetens finess på ett balanserat sätt.

Dess balanserade syra och subtila smaker gör den till en utmärkt följeslagare till en rad olika rätter. Den passar särskilt väl ihop med rätter som har en mild till medelstark smakintensitet, som exempelvis fågel, svampbaserade rätter och stekt fisk. Viner med lite ålder passar även galant till vilt.

Tips: Glastillverkaren Riedel har två olika kupor för pinot noir – Old World Pinot Noir och New World Pinot Noir.

Old World Pinot Noir

Det här glaset är oumbärligt för den som älskar röd Bourgogne. Glaset lyfter fram fruktsötman i vinet och balanserar på så vis den höga syran. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill, vilket gör att frukten och friskheten också förstärks i doften.


New World Pinot Noir

Det här glaset är särskilt framtaget för Pinot Noir från nya världens vinländer, som till exempel Nya Zeeland och USA. Vinerna är sötare och fruktigare än Pinot Noir från Europa. Det som skiljer vinglaset från glaset för Old World Pinot Noir är det raka partiet längst upp på kupan. Denna så kallade ”skorsten” styr vinet förbi tungspetsen, vilket gör att sötman i vinet blir mindre påtaglig. Ett vackert rödvinsglas som också passar utmärkt till roséchampagne.

Testa pinot noir