Druvporträtt: Albariño

Vinkompassen

2023-08-01
 2min

Albariño är verkligen en skatt bland druvor, och dess ursprung kan spåras till den vackra regionen Galicien i nordvästra Spanien. Galicien, som är omgivet av Atlanten och Biscayabukten, skapar ett unikt klimat och en fuktig miljö som ger albariño dess karaktäristiska egenskaper. Med en blåsig kustlinje och växlande temperaturer finner druvan ett idealiskt hem här.

Druvsorten albariño trivs bäst i Spanien och Portugal, där den odlas med framgång. De mest kända områdena för odling är Rías Baixas i Galicien och Vinho Verde.

Albariño-viner erbjuder en mångfaldig smakprofil. De kan sträcka sig från lätta, friska och lätt pärlande viner till fylligare och oljigare varianter med inslag av persika och grapefrukt. Ofta med en härlig smak av havssälta.

Beroende på stilen passar albariño utmärkt till olika maträtter. De lätta vinerna är perfekta för fisk- och skaldjursrätter, medan de fylligare vinerna kompletterar stekt fisk och ljusa kötträtter på ett förtjänstfullt sätt.

Vanligtvis klassas albariño-viner som friskt & fruktigt men de kan också finnas i kategorin fylligt & smakrikt, beroende på stil och produktion.

Albariño ger upphov till viner med enastående smaker. Dofter och smaker av aprikos, persika och grapefrukt är vanligt förekommande. De bästa exemplaren av dessa viner anses komma från området Rías Baixas i västra Spanien.

I Portugal är druvan känd som alvarinho eller cainho branco. I regionen Vinho Verde produceras viner med samma namn, som oftast är friska och fruktiga med låg alkoholhalt och ibland en aning kolsyra.

Albariño är en spännande upptäckt för vinälskare som vill njuta av friska och fruktiga viner med en unik smakprofil. Oavsett om du provar en elegant albariño från Rías Baixas eller njuter av den portugisiska varianten i Vinho Verde, så erbjuder denna druva en härlig vinupplevelse för alla smaklökar.

Tips: Servera väl kylt i de druvspecifika glasen Riedel Veritas Viognier/Chardonnay.

Viner att testa