Druvporträtt: Aligoté

Vinkompassen

2023-06-09
 3min

Aligoté är en druva som förtjänar uppmärksamhet för sin unika karaktär och sin förmåga att producera viner som sträcker sig från fräscha och torra till livliga mousserande viner. Även om druvan är mindre känd än vissa andra sorter, har den en lång historia och en distinkt personlighet som har gjort den populär i vissa regioner.

Vintips längre ned i samarbete med Terrific Wines.

Aligoté har sitt ursprung i Bourgogne i Frankrike och är faktiskt den näst mest odlade vita druvan i regionen efter chardonnay. Den gedigna historien sträcker sig flera århundraden tillbaka, och druvan har länge ansetts vara en ”landsbygdsdruva” som odlas i mindre omfattning jämfört med mer berömda sorter som pinot noir och chardonnay. Den är en korsning mellan druvorna gouais blanc och pinot noir.

Druvans karaktär kan variera beroende på odlingsförhållanden och vinmakarens stil. I allmänhet tenderar viner av aligoté att vara torra, krispiga och ha en uppfriskande syra. De erbjuder ofta aromer av citrus, som citron och grapefrukt, och kan kompletteras med subtila toner av gröna äpplen eller päron. En del viner kan också visa upp en viss mineralitet och en kryddig touch.

Av 2000 hektar planterade i Frankrike finns 1800 av dem planterade i Bourgogne. Från Chablis i norr till Mâconnais i söder. Det finns två huvudsakliga områden där aligoté är särskilt framträdande. Den första är Bourgogne Aligoté AOC, en appellation som är tillägnad uteslutande åt druvan. Dessa viner är vanligtvis friska, lätta och erbjuder en trevlig syra. Det andra området är Bouzeron, som är en mer specifik appellation i Côte Chalonnaise i Bourgogne. Här produceras viner av högre kvalitet med mer koncentration och komplexitet.

Vinmakaren Clotilde Davenne producerar en väldigt trevlig Bourgogne Aligoté värd att testa!

Lär känna aligoté

Clotilde Davenne Bourgogne Aligoté som finns att beställa för 129 kr
Livlig näsa med aromer av vita blommor, grön frukt och stenfrukt såsom persika. Hög mineralitet och syra ackompanjeras av en fruktig kropp och härlig rundör. Ett elegant och välbalanserat vin trots sin ringa ålder. Gärna till rätter med fisk och skaldjur, sallader, ljust kött som kyckling eller kanske bara som aperitif. 

Förutom Frankrike odlas aligoté i andra delar av världen, även om det är mer sällsynt. I exempelvis Ryssland, där druvan har en lång historia, finns det vingårdar som specialiserat sig på att odla aligoté och producera friska livliga viner. Ukraina och Moldavien är andra platser där druvan odlas.

Perfekt som en fräsch aperitif utomhus i trädgården, till lunchen på bryggan, för att ackompanjera en grillfest eller för en middag med vänner vid brasan. Bourgogne Aligoté är den perfekta följeslagaren för en trevlig tillställning.

Skaldjur och ostron förhöjer dess salta toner. Eller varför inte testa till nyfångad grillad abborre i sommar? Prova med vitt kött som fågel eller grillat fläskkött, eller efter en måltid med färsk eller lagrad ost som Crottin de Chavignol. Det blir sublimt!

Nästa gång du letar efter en ny upplevelse, ge aligoté en chans och upptäck dess charm och potential.

Psst… Servera runt 8 – 10 grader i det druvspecifika vinglaset Veritas Viognier/Chardonnay från Riedel.

Beställ här