Tillfälligt sortiment 26 april

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-04-26
 3min

Hej!

Komprimerat men kittlande är en hederlig beskrivning av aprilmånads sista lansering. Det blir stora hatten av till samtliga sex inblandade där en Champagne förädlad med elektriska kvalitéer drar lanseringen längsta strå. Den största överraskningen är dock en salt blend från norra Italien som får undertecknad att utbrista ”en smått orimligt snygg pava druvmust för sitt pris”. Utan inbördes ordning, sex favoriter på ett silverfat nedan.

Mycket nöje!

Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru Blanc de Blancs 649 kronor

Raka rör och renhet är sannerligen ord som kan beskriva husstilen och den brinner verkligen med sin närvaro. Ryggraden av kalksten tar de skönsjungande syrorna i handen och trycker fram den svalkande frukten av nyskuret grönt äpple, persika och zestig citron som bekvämt landar i den harmoniska moussen vilket skapar en helhet som tar epitetet ”insteg” till en hög nivå. En klinisk avslutning strax under krysset. 

Vouvray Sec Domaine Vincent Careme 199 kronor

Fluffiga moln med gul frukt besudlar näsan med plommon och äpplen i nyss nämnda kulör. En fyllig struktur väggled av uppstramning kommer alltid som ett brev på posten när man provar bättre viner från Vouvray, ett ursprungs-DNA som alltid skänker en smekande känsla över den rundlagda upplevelsen. I glaset glimrar ekologisk druvmust med fräschör och fetma i läskande symbios med en tacksam prislapp som sista utpost.

Manincor La Contessa 279 kronor

En stilig och välgjord historia från Alto Adige, i näsan vilar mängder av aprikoser, saftiga äpplen, mandariner och ett ständigt närvarande blomsterland. Munkänsla värdig en italiensk gelato med en lätt sälta i finishen vilken adderar X-faktorn av spänning som får vinet att lyfta till en smått orimligt snygg pava druvmust för sitt pris. 

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2022 349 kronor

Robert Weil har gått från att vara en vinbonde i mängden till att vid varje ny årgång uppvisa en glasklar fingerspitzengefühl i besluten som tar druvorna från jord till bord. I glaset får vi ett stycke tyskt stål som biter och sliter i mogen limefrukt medan de rheingauska regn-på-asfalt-mineralerna faller och fuktar den saftiga stenfrukten som exploderar under sista tredjedelen av upplevelsen. Potential till vårens primörer eller en längre vila i källaren finnes.

Bourgeuil Trinch Domaine Catherine et Pierre Breton 2022 189 kronor

Punchy och crunchy med en aura av glouglou. Översätter vi det flödar en lättdrucken historia ner i strupen och vibrerar av svarta vinbär, mynta och blåbär med en oväntad twist av mocka i svansen. Fräschör i kvadrat driven av sin avklädda, naturliga stil med minimala mängder svavel och maximerad personlighet.

Crozes-Hermitage les Trois ChênesEmmanuel Darnaud 2021 299 kronor

En mjuklandning i Crozes Hermitage resulterar i ett myller av stiltypiska drag från en druva som undertecknad håller väldigt varmt om hjärtat. Vi snackar om ett maxat alster Syrah som balsamerar strupen med floral finess och asfalterade mineraler. Texturen vittnar om balans i ungdomlig harmoni där primärfrukten får sjunga ut sitt hela register och sista sippen bekräftar den ljusa framtiden.

Stort tack för att du tog dig tid att läsa ända hit.

Vid glasen med pennan,
Jesper Wictor