Tillfälligt släpp den 19 april

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2024-04-18
 3min

Den här veckan är det fyra etiketter som fångar mitt intresse lite extra när 39 nya viner släpps i det tillfälliga sortimentet. Vad sägs om sauvignon blanc med några år på nacken, läskande rött till vårens ljumna kvällar och en riktig guilty pleasure?

Vitt vin

Vigneau-Chevreau Vouvray Cuvée Silex 2022, Frankrike, nr 94710, 199 kr

Från Vouvray i Frankrikes Loire kommer denna nyanserade chenin blanc med toner av gula äpplen, honungsmelon och en hint av citronzest. Härligt läskande och komplext på samma gång. Druvorna skördades för hand från 30-40 år gamla vinstockar och musten spontanjäste i två månader på gamla ekfat. Serveras vid 8-10°C. Drick nu till skaldjur eller lagra några år för att utveckla ytterligare komplexitet. Garanterat gott till ostbrickan också. Ekologiskt.

Dog Point Section 94 Sauvignon Blanc 2018, Nya Zeeland, nr 90597, 299 kr

Vinet Section 94 var ett av mina favoritviner när jag för ett par år sedan bilade runt på Nya Zeeland och besökte en mängd producenter, med Dog Point som en av dem. En sauvignon blanc från Marlborough som vinifierats i ekfat är bara det ganska ovanligt. Att vinet dessutom har 6 år på nacken? Intensivt, komplext och fylligt vin med smak av grillad citron, stenfrukt och örter. Druvorna är handskördade från 27 år gamla vinstockar och pressas sedan direkt ned i gamla franska ekfat där det sedan lagras i ca 18 månader. Ett väldigt spännande vin! Testa till en klassiker som torskrygg med, räkor, brynt smör och riv färsk pepparrot över.

Rött vin

Savage Wines Follow the Line 2022, Sydafrika, nr 94795, 302 kr

Duncan Savage är en av de där sydafrikanska surfande legenderna som också råkar göra ruskigt bra viner i hans vineri mitt inne i Kapstaden. Rena, eleganta och komplexa viner. Follow The Line är inget undantag och visar druvan cinsault från sin bästa sida med delikata aromer av röda frukter och subtila kryddiga nyanser. Druvorna kommer från gamla stockar och vinet jäser till 50% med hela klasar. Ett utmärkt val för alla tillfällen då man vill njuta av en välbalanserad och smakrik upplevelse. Perfekt pratvin de där första ljumna vårkvällarna. Vill du ha mat till? Fågel eller fläsk är perfekta kompanjoner, gärna med ugnsbakade grönsaker som tillbehör. Servera lite svalare och känn hur det förändras medan temperaturen stiger i glaset.

Mitt hjärta klappar också extra mycket för Ver Sacrum Gloria 2020, Argentina, nr 93984, 299 kr. Jag råkar nämligen vara den som ”hittade” producenten och föll pladask när jag var på plats i Mendoza i december 2019. Elegant version av druvan garnacha med en vinmakare som har kultproducenten Château Rayas som största inspiration.

Sött vin

G.D. Vajra Moscato d’Asti 2023, Italien, nr 90166, 149 kr

Om jag har någon guilty pleasure när det kommer till vin? Moscato d’Asti, utan tvekan. Från Piemonte, Italien, kommer detta pärlande vin med blommiga och fruktiga toner av päron, fläder, honung och persika. Vinet tillverkas enligt tankmetoden för att bevara dess naturliga sötma och lätta mousse. Perfekt tillsammans med en fräsch fruktsallad, som en uppfriskande efterrätt i all sin enkelhet eller varför inte testa till klassikern Gino? Så gott! Med endast 5,5% alkohol är det nästan lite för lättdrucket.

Vad stoppar du i varukorgen? Dela gärna med dig genom att tagga @vinkompassen på sociala medier.

Skål,
Daniella

PS. Du hittar samtliga 39 viner som släpps i det tillfälliga sortimentet 19 april här.