Tillfälligt släpp 19 maj

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-05-17
 3min

Kristi himmelsfärd kanske inte är något vi firar men en röd torsdag innebär att många passar på att ta en långhelg. Kanske är det dags att öppna upp landstället, ta fram grillen och få njuta av vågornas brus ute i skärgården. Just nu ser väderleksrapporten lovande ut med strålande sol. Själv ser jag fram emot en vedeldad bastu och att få strosa runt i skogen. Kanske vila hjärnan från vinstudier och läsa en vanlig hederlig roman?

Men först – dessa viner är de jag helst stoppar ner i varukorgen från fredagens tillfälliga lansering. Utan inbördes ordning.

Bubbel

Loimer Extra Brut Reserve, Niederösterreich, Österrike, nr 90232, 199 kr
Österrikiska bubblor perfekt att ha hemma som husbubbel, eller att servera på stundande bjudningar, från Fred Loimer som arbetar enligt biodynamiska principer i sina vingårdar. En blend av de inhemska arbetshästarna zweigelt och grüner veltliner tillsammans med de mer välkända pinot noir, chardonnay, pinot blanc och pinot gris. Tills största del blå druvor i blenden. Vinet spenderade 24 månader på sin jästfällning innan det degorgerades i juni förra året. Frisk syra med smak av gula och gröna äpplen, läskande citrus, stenfrukt och hint av brioche.

Vitt

Gabriëlskloof Amphora Sauvignon Blanc 2022, Western Cape, Sydafrika, nr 94353, 199 kr
Gabriëlskloofs vinmakare är ingen mindre än Peter-Allan Finlayson som utsågs till Winemaker of the Year 2021 av Tim Atkins MW. Amphora Sauvignoin Blanc tillhör en experimentell serie med få buteljeringar. Som Peter-Allan säger – ”Denna serie ger oss friheten att göra saker lite annorlunda, där vi omfamnar risker och pressar gränserna både när det gäller vinmakning och lagring”. En något fylligare stil av druvan där amphora gett en extra dimension av textur. Örtig med aromer av krusbär, nässlor, vinteräpplen, nötter och vita vinbär. Serverar gärna till grönärtssoppa med getost och knaperstekt pancetta.

Domaine Rolet Côtes du Jura Tradition 1994, Jura, Frankrike, nr 90105, 595 kr (magnum)
Har du någon i din närhet född 1994 med födelsedag inom kort? Här har du den perfekta födelsedagspresenten! Vinerna från Jura är långlivade som få andra stilar med en oxidativ och nötig karaktär. Vinet består av hälften savagning och hälften chardonnay. Savagning spenderade fyra år under ett jästtäcke i ekfat. Man fyller inte upp faten helt utan låter en jästhinna (voile) bildas, liknande som under produktionen av sherry. Otroligt komplext vin med många smaker som hänger kvar. Nötter, stenfrukt, honung, kvitten och päron. What grows together goes together – gör det enkelt och drick till lagrad comté.

Rosébubbel

Lambrusco di Sorbara Corte degli Attimi 2022,  Lambrusco di Sorbara, Italien, nr 93721, 135 kr
Lambrusco är lite av en guilty pleasure för mig. Det pärlande vinet med smak av körsbär, hallon, blodapelsin och mandel är löjligt gott att servera till charkuterier med lite hetta, oliver och ostar. Testa att rosta en baguette och bre på ’nduja, bredbar salami. Mums!

Rött

Savage Wines, Follow the Line Cinsault 2021, Darling, Sydafrika, nr 94310, 299 kr
Äntligen släpps vinerna från Duncan Savage, en man med lika mycket energi och hårda arbetsmoral som hans vinimportör Petter (och utsedd till South African Winemaker of the Year 2022 av Tim Atkins MW). Jag hade äran att både besöka hans vineri och testa igenom senaste vinerna nu i mars, men också se honom in action på surfbrädan. Namnen på vinerna har alla en historia. När det kommer till Follow the Line var det helt enkelt en vinodlare som skarpt sa i telefon ”just follow the line!” när Duncan inte hittade till vingården, bush vines i distriktet Darling. Cinsault är en druva som får alltmer uppmärksamhet i Sydafrika. Hallon, Earl Grey, körsbär, lingon och örter. Elegant, väldigt balanserat och finstämd tanninstruktur. Servera gärna lite svalt till en salsiccia eller annan fin örtig korv. I Sydafrika äter de själva mycket boerewors.

Gaja Ca’Marcanda Promis 2020, Toscana, Italien, nr 90231, 329 kr
Giganten Gajas version av en super-tuscan. En blend av merlot, syrah och sangiovese från Bibbona där druvsorterna vinifieras och spenderar 12 månader i ekfat separat innan man blandar inför buteljering. Elegant och tillgängligt redan nu med en lyxig känsla. Mörka körsbär, plommon, vanilj, örter och kryddiga toner. Ett vin jag gärna, efter en stund i karaff, delar med svärfar till hans grillade entrecôte, tomatsallad och egna barbecuesås med lite sting i.

Önskar er alla en riktigt skön helg och missa inte nästa veckas liveprovning där jag och Anders Melldén testar flera nyanser av rosa viner, alltså rosé såklart.