Planerar du att köpa vinkyl?

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-04-20
 4min

Vinkylar är ett återkommande ämne många verkar vilja veta mer om. Innan ditt köp är det bra att fundera över hur du vill använda kylen. Hur stor kyl får du plats med? Vill du kunna lagra vinerna länge eller ha dem i rätt serveringstemperatur direkt? Och givetvis budget.

Det finns tre olika varianter av kylar: vinkyl, vinlagringsskåp och multifunktion

En vinkyl är egentligen mest ett snyggare kylskåp med vibrationsfri kompressor. Ofta med två temperaturzoner. Det finns både fristående och integrerbara. Denna typ av kyl är egentligen mest för viner som ska drickas snart, alltså redo att serveras. 

Ett lagringsskåp har en ställbar temperatur och håller även rätt luftfuktighet. Helt enkelt mer anpassat för att kunna lagra vinerna längre. 

Sedan har vi multifunktion. De är utformade för att lagra viner i mitten och sedan finns det ett kallare och ett varmare område för viner redo att servera. Vinkylar med multitemp passar väldigt bra för restauranger som kanske inte har en stor vinkällare men behöver ha vinerna redo med rätt serveringstemperatur och även vill ha lite vin som kan få ligga till sig.

När det kommer till att ha ett skåp hemma brukar jag rekommendera ett lagringsskåp. Alltså en kyl som har en och samma temperaturzon. Inställd på runt 12 grader med en luftfuktighet runt 70%. Tycker du om att samla på vin kommer det gå ganska snabbt att fylla upp den. När du ska dricka vitt vin ställer du in flaskan i vanliga kylskåpet i en timme ungefär. Rött vin kan du ta ut direkt från vinskåpet och öppna upp för att lufta en liten stund innan servering. Och är du alldeles för ivrig, riktigt törstig eller vill ha en flaska spontant är det ju inte hela världen om du får hälla upp ett glas vitt vin direkt och sedan låta kylas ner i kylskåpet medan du dricker första glaset.

Viktigast av allt – köp en större kyl än du tänkt dig! Du kommer ångra dig ordentligt när du inom en snar framtid fyllt upp den lilla kylen och behöver mer plats.

Vill du veta mer om vinkylar, vinlagring eller kanske till och med vill bygga en vinkällare? Kika in hos Vinlagring.se för inspiration.