Tillfälligt släpp 12 maj

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-05-11
 3min

Efter att sent igår kväll kommit hem från Österrike där jag under två dagar gett mig på att genomföra examinationen för WSET Diploma D3 Wines of the World, matt och trött i huvudet efter allt pluggande, scrollade jag igenom mina provningsanteckningar från när jag testade igenom vinerna som släpps i morgon den 12 maj. Plötsligt var det som att några av vinerna talade till mig. Precis så som jag vill välja ut viner. Det blev personligt. Här är de 7 viner jag själv helst stoppar i kundkorgen från denna veckas släpp utan inbördes ordning.

Bubbel

Exton Park RB 28 Blanc de Noirs, Storbritannien, England, nr 95524, 399 kr
Kanske borde jag fira. Fira att jag tagit mig igenom en tuff examination och har kommit en bra bit påväg med mina Diploma-studier. Vad passar väl då bättre än en flaska riktigt bra bubbel? Näst ut att läsa på om är ju ändå sparkling wines of the world. Det här är en brittisk favorit av 100% pinot noir som legat på sin jästfällning i 4 år. RB 28 står för att vinet innehåller 28 olika reservviner där det äldsta är från 2012.

Vitt

Roches aux Moines 2020, Frankrike, Savvenières, nr 90069, 339 kr
Ett vin som ligger mig varmt om hjärtat, som jag dessutom har testat med ett gäng år på nacken. En chenin blanc som åldras med värdighet. Monique Laroche köpte vingården på 11 hektar år 1981. Dottern Tessa kom in i bilden år 2001 och idag gör mor och dotter vin tillsammans. Sedan 2009 är de biodynamiskt certifierade. En fin rund och krämig textur med toner av bivax, honung, vinteräpplen, de typiska yllevantarna och en härlig nötighet. Otroligt gott nu, men glöm inte att lägga undan en flaska. Det här vinet om 10 år, wow!

Kullabergs Vingård Immelen 2021, Sverige, Skåne, nr 92136, 489 kr
Det är dags att sätta Sverige på kartan ordentligt. Jag har tagit med svenskt vin på flera resor, låtit välkända vinmakare testa blint och stått inför mina klasskamrater på Weinakademie för att lyfta Sverige som vinland. Det bubblar ordentligt på vår hemmaplan. Men kanske är det just så att det måste uppmärksammas internationellt för att vi själva ska öppna upp ögonen? Kullabergs Vingård med vinmakare Felix är ledande inom den svenska vinnäringen med ett nybyggt vineri värt att besöka i sommar.

Vincent Careme Vouvray Sec 2021, Frankrike, Loire, nr 90322, 199 kr
Att chenin blanc odlas både i Loire och Sydafrika gör att folk från de olika platserna förs samman. Inte trodde jag att det var under en pizzakväll hos Adi Badenhorst i Swartland jag skulle träffa Vincent Carême för första gången. Men just så var det. Hans fru Tania kommer ursprungligen från Sydafrika och de gör även vin i Swartland under namnet Terre Brûlée.

Brokenwood Oakey Creek Vineyard Semillon 2017, Australien, Hunter Valley, nr 93975, 359 kr
Jag har en ny hatkärlek i form av Hunter Valley semillon. Det dök upp en fråga i den teoretiska delen av min examination häromdagen där man skulle beskriva klimatet i Hunter Valley och hur denna unika vinstil produceras. Jag fick med i mitt svar att klimatet är varmt och fuktigt, nästan tropiskt. Att druvorna skördas tidigt vilket resulterar i lägre alkoholhalt och bra syra. Jäsning sker i ståltank och buteljeras kort inpå. Många producenter väntar dock flera år innan de släpper sina viner. Precis som i detta fall. Utöver lägre alkohol och en fräsch syra är en vaxig struktur ett kännetecken för Hunter Valley semillon och att vinerna är väldigt långlivade. Med andra ord, det här vinet är värt att lägga undan.

Rosé

Txomin Etxaniz Rosado 2022, Spanien, Baskien, nr 91310, 139 kr
Även om man kan dricka rosé året om så känns det alltid mer lockande när solen och värmen tittar fram. Mitten av maj innebär att ett flertal intressanta roséviner släpps. Det här är en läskande favorit från Baskien av druvorna hondarrabi zuri och hondarrabi beltza (säg det snabbt ett gäng gånger…). Läskande hög syra, smak av citrus, röda bär och grapefrukt-beska. Perfekt att svalka sig med i värmen.

Rött

MoyaMeaker Pinot Noir 2021, Sydafrika, Elgin, nr 92209, 269 kr
Vinmakaren Jean Smit har arbetat tillsammans med legenden som Adi Badenhorst hos Rustenberg, varit chefsvinmakare hos Boekenhoutskloof (de som ligger bakom The Chocolate Block) samt varit på en pilgrimsfärd i Marlborough, Russian River Valley och hos Stéphane Ogier i Côte Rôtie. Kanske är det kopplingen till Adi, precis som med Vincent ovan, som får mig att uppskatta vinet lite extra. Eller den härligt svala stilen av pinot noir som druvor från Elgin lätt bjuder på. Vingården består av 3,12 hektar planterat 2010. Härligt läskande rödbärigt med smak av körsbär, plommon och hallon.

Nu ska jag vila hjärnan från vinstudier någon vecka innan det är dags att ge mig på studiematerialet för mousserande och fortifierade viner…