Druvporträtt: Sauvignon blanc

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Daniella Lundh Egenäs

2023-05-05
 3min

På initiativ av Wine Marlborough firas idag, 5 maj, #SauvBlancDay. Lär känna denna aromatiska druvsort här som man antingen älskar eller kanske har lite svårt för…

Sauvignon blanc är en av de mest populära druvsorterna i världen och har en imponerande förmåga att skapa lätta och friska viner med komplexa smaker. Denna druva odlas i stora delar av världen men är mest förknippad med Frankrike och Nya Zeeland. Vinregionen Marlborough på Nya Zeeland är kanske den plats som är mest förknippad med sauvignon blanc där de producerar viner med en väldigt aromatisk profil.

Sauvignon Blanc odlas i stora delar av vinvärlden, men dess hemvist ligger i Loiredalen i Frankrike och Nya Zeeland. De mest kända distrikten är Sancerre och Pouilly Fumé i Loire samt Marlborough i Nya Zeeland. Även i Bordeaux odlar man sauvignon blanc, särskilt i distriktet Pessac-Léognan.

Det är i Loiredalen, och framför allt i byarna Sancerre och Pouilly Fumé, som sauvignon blanc har sin hemvist. Här är vinerna eleganta och friska, med inslag av krusbär, passionsfrukt, gröna äpplen och mineral. I vinerna från Pouilly Fumé kan man ibland ana en liten rökig ton, precis som namnet fumé, rök, antyder. Ofta är vinerna lagrade på ståltankar, men vissa får ligga på ekfat och utveckla en fylligare smak med inslag av nötter och avrundad syra.

I Bordeaux odlar man också sauvignon blanc och många viner påminner om de från Loiredalen. Viss sauvignon blanc från Bordeaux, framför allt de från distriktet Pessac-Léognan, skiljer sig dock från Loirevinerna. Här låter man vinerna ibland både jäsa och mogna i ekfat vilket ger en annan smakprofil.

Sauvignon blanc utgör också, tillsammans med semillón, druvblended i de söta vinerna från Sauternes. Dessa viner har ofta en komplex smakprofil med inslag av bland annat honung, aprikos och mandel. De söta vinerna görs av druvor som angripits av botrytis vilket är en slags ädelröta.

Cape Agulhas ligger så långt söder ut man kan komma i Sydafrika. Här är det ett svalt klimat med influenser från havet. En plats där druvan sauvignon blanc trivs bra. Många bra viner kommer från detta område.

Steiermark i Österrike är kända för att producera sauvignon blanc med skalkontakt – orangeviner. Här finns många intressanta producenter där många arbetar biodynamiskt och är certifierade av Demeter.

Sauvignon Blanc ger vanligtvis lätta, friska viner med inslag av krusbär, citrus, nässlor, svartvinbärsblad, sparris och passionsfrukt. Smaken påminner också om gröna äpplen och mineraler, och vinerna är alltid torra. Sauvignon Blanc passar utmärkt till rätter av fisk och skaldjur, getost eller som aperitif.

Sauvignon Blanc är vanligast i smaktypen Friskt & Fruktigt men det finns även fatlagrade varianter som passar i kategorin Fylligt & Smakrikt.

Sauvignon Blanc ger mycket aromatiska vita viner oavsett var de odlas. Doften påminner om svartvinbärsblad, nässlor och citrus eller grön, knappt mogen frukt, som äpple och krusbär eller till och med grön paprika. I smaken finns samma aromer, tillsammans med en tydlig fruktsyra, och vinerna är så gott som alltid torra.

Se vår livesändning om sauvignon blanc

Upptäck sauvignon blanc