Månadens dyrgrip

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-07-19
 2min

Månadens dyrgrip

Idag presenterar vi tysk fulländning.

Peter Lauer och egendomens viner kräver en liten introduktion. Deras juridiska strider med tysk vinlag för att tillåta dem att fokusera på terroir och härkomst av deras Riesling har gjort vinhuset världskända. Under många år var det förbjudet att ange det specifika vingårdsnamnet på etiketterna. Otänkbart för en parcel-specialist på Ayl som Lauer som kämpade mot lagen och segrade. Idag får de återigen, som alltid varit deras tradition, ange vingårdsnamn på etiketten. Men under tiden i rättskammarens korridorer var den tillfälliga lösningen att koda vingården med en siffra, en siffra som motsvarade ett fatnummer i källaren.

Ett av vinerna är ”Faß No 9”, som översätts till vingården Kern, en parcel inom Grosse Lage (a.k.a Grand Cru) av Ayler Kupp. Låter det oförståeligt så hör jag er – tyskarnas vinlagar, uppdelningar, namn, prädikat och siffror tillhör inte direkt vinvärldens mest tydliga.

Kern ligger på den västra sidan av Kupp-sluttningen. Den är brant, får sol under större delen av dagen, men mindre på morgonen och mer på eftermiddagen. Svala vindar samt torr och varmt skiffer är typiska attribut. Den här parcellen ger alltid en halvtorr, en så kalla feinherb, stil av Riesling med otrolig fräshör, intensiv aromatik och uttalad kärna av mineralet.

Peter Lauer Fass 9 Kern 351 kr

”Lauerskt kliniskt och delikat med en textur som flörtar mer med smek än tysk explosivitet. Syrorna har börjat knappa in på vinet och den flerdelade profilen exponerar überschön koncentration med ett härligt lyft. Smaken är klingande ren med mängder av våt skiffer passionsfrukt, mynta, grapefrukt och bassets vingummi. Restsötman myser in sig rejält och precis märkbar. Fruktansvärt gott att bara smutta på men funkar till allt från salta ostar till kryddiga kök med sting och hetta.”

Med glaset vid tangenterna,
Jesper Wictor