Månadens dyrgrip

Sommelier & Redaktör

Sommelier & Redaktör

Jesper Wictor

2024-06-28
 1min

Månadens dyrgrip

Muriel Giudicelli håller till i Patrimonio på nordvästra Korsika. Det är öns absolut bästa vinläge och en spektakulär plats där kombinationen av jord, hav och vind skapar en helt unik terroir. Från dag ett bestämde sig Muriel att arbeta hållbart i sina vinmarker. Hon fick ekologiskt certifikat år 2006 och från 2012 tillhör hon en av de få vinbönderna på Korsika som är biodynamiskt certifierade. På den unika växtplatsen skapar kombination av grön och röd lera tillsammans med granit, skiffer och kalksten en mycket speciell jordmån där de lokala druvorna Vermentino och Nieluccio hittar sällsynt med energi och får ett personligt uttryck.

Patrimonio Rouge görs just på Nielluccio som en del hävdar av är en släktning till Sangiovese. Likheterna är många och precis som sin toskanska frände är Nielluccio en druva som i rätt händer skapar intensiva och lagringsdugliga viner. Muriels tolkning tar medelhavsdruvan till en helt ny dimension med extra växel både i elegans och aromatik.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter på gamla, stora burgundiska fat i 15 månader innan det buteljeras utan varken klarning eller filtrering.

Domaine Giudicelli Patrimonio Rouge 389 kr

Det är något andaktsfullt över när lantbruk och skitiga naglar ger liv åt symfonisk precision. Tanniner sammanflätas med syror och smälter över bigarråer, järn, salta plommon, rosenblad och jordiga undertoner med örtiga övertoner. Hela paketeringen – från första atom-arom till sista infraröda smek vilar på levitation med laserskarp precision. Extremt snyggt och gott direkt ur flaskan men ytterligare 2-3 år i källaren gör verkligen ingen skada.